Общество

Снимай всички „граждани“ със смартфона си

Над 16 000 следят за нарушители на пътя с мобилно приложение

Авторите на апликацията, която само за месец има над 16 500 потребители, разказаха пред ФОРУМНЮЗ за идеята си и как наглите шофьори могат да отнесат глоба от КАТ, ако бъдат щракнати

Screenshot (26)

Всеки ден по улиците виждаме нагли шофьори, неправилно паркиране в градинки или по тротоари и всякакви други абсурдни нарушения. Повечето хора цъкат с възмущение, псуват и отминават. Не и Тодор, Стоян, Иван и Христо. Четирима приятели – млади, енергични и инициативни хора, които отделят време и усилия, за да се опитат да се борят с този наболял и все по-сериозен проблем. За тази цел те създават мобилното приложение „Гражданите”.

Как работи?

В безплатното приложение всеки може да качи снимка на нарушител на пътя. Важно е тя да бъде направена така, че да се вижда ясно провинението и мястото на което е направено. Това най-често е неправилно паркиране или спиране на места за инвалиди, например, но може да бъде какво ли не. Потребителите могат да се регистрират и да следят номера на автомобила си като получават известие, ако бъде хванат в нарушение.

„Извини се”

Чрез опцията „Извини се” провинилият се може да се разкае за постъпката си или да даде обяснение. Авторът на снимката е този, който преценява дали да приеме извинението и ако го направи снимката се изтрива.
„Искаме всичко да бъде позитивно, без негативни коментари и обиди. Вярваме, че точно чрез позитивизъм ще се стигне до дългосрочна и реална промяна”, разказа Тодор пред ФОРУМНЮЗ.
„Целта ни е да впрегнем обществения натиск в нещо добро и хората да се замислят, че не е редно да се нарушават правилата”, добавя той. Тодор сам се е убедил в ефекта. Един ден получава известие, че регистриран от него номер е заснет в нарушение. Това била колата на майка му.

„В началото не обърна сериозно внимание, но след като й обясних, за какво става дума и че всеки може да я види, тя сама ме гонеше, за да се извини. Това е ползата – хората да се замислят преди да спрат в градинката, например и просто да не го правят”, обяснява той.

Идеята

Идеята се ражда когато Христо, един от създателите, се връща от Щатите и докато се прибира чака в задръстване, пред него има около 40 автомобила. Точно когато идва неговият ред да завие, една кола минава в насрещното движение, нарежда се първа и го изпреварва. Христо слиза от колата, почуква на колата му го и вижда как шофьорът се стряска, все едно е сам на пътя. Тогава идва идеята, чрез мобилно приложение да се показват хората на пътя, за да им се напомни, че има и други учатници в движението.

Младите хора са живели в Щатите и Европа и там виждат какво е активното гражданско общество. Как гражданите обединени могат да постигнат желаната промяна към по-добро.

„Ние вярваме, че нещата, които са добре в чужбина можем да се опитаме да ги направим добре и тук”, разказва Стоян. Той признава, че проблемите са много, но все отнякъде трябва да се започне. А проблемът с паркирането е сериозен.

Сам на пътя?!

„Лошото е, че много хора се държат така, все едно са сами на пътя. И сякаш никой друг не бърза, не е изнервен и няма проблеми. А това, разбира се, не е така”, обяснява Стоян. „В България има около 2 милиона смартфона, които вече могат да уловят нарушенията. Вярваме, че чрез развитието на иновациите и на все по-активното гражданско общество се получава добра симбиоза, която ще донесе положителна промяна. Искаме да помогнем не само на хората в столицата, но и на тези в другите градове, защото аз се чувствам българин, не се чувствам софиянец”, добавя Стоян.

 Над 16 500 потребители за по-малко от месец

Проектът „Гражданите” стартира през септември, но официалният старт е преди месец получава гласност преди около месец. За този кратък период приложението става сред най-теглените в „Google Play” и „Аpp store”. Снимките вече са над 5500, регистрираните потребители са повече от 16 500, а „извиненията” над близо 140.

 Работят с КАТ  и Столична община

Чрез постоянство и с много енергия момчетата в последствие успяват да спечелят подкрепата на КАТ и Столична община. В „Гражданите” има опция – „Изпрати до КАТ” чрез която снимки на неправилно паркиралите коли се препращат до компетентните органи. Ако авторите на сигнала са готови да се явят като свидетели в КАТ, следва и акт за провинилите се. Сигналите засега минават през създателите  – ако преценят, че са реални ги препращат. „Нужни са две неща – да се снима панорамно – да се вижда улицата, по възможност пътен знак, който показва, че има нарушение и къде точно е направено”, обясняват момчетата.

„От КАТ могат да напишат акт по снимка, но тя пада в съда – идеята е човекът да е готов да се яви като свидетел. При написване на акт – едва 30% от хората го правят – на някои не им се занимава, други нямат възможност”, разказва Тодор.

Амбицията на създателите на „Гражданите” е за започнат да работят и с органите на КАТ в други градове на страната и вече са започнали комуникация с  по-големите.

От Столична община също веднага оценяват добрата идея и желание на момчетата и също започват да работят с тях. От там получават сигнали за неправилно паркиране в паркове, градинки и детски площадки, които са грижа на общината.

 От „младши полицай” до „главен секретар”

Създателите на приложението постоянно работят за неговото подобряване. Те правят всичко с чувство за хумор и положителна нагласа. Така например според активността си, потребителите получават различен ранг. Те са общо 9 и са от „младши полицай” до „главен секретар”.

Авторите са гъвкави и отворени за нови предложения и държат на обратната връзка. Често получават идеи за промени от потребителите.

ГРАЖДАНИТЕ6

„Обмисляме да се оценява по скала от 1 до 5 колко е сериозно нарушението. Освен това ще бъдат направени филтри, защото снимките са все повече и хората искат да имат възможност да селектират. Ще има филтри за най-оценяваните снимки или за тези, които са най-близко до теб, в радиус от 5 км например, както и „Избор на редактора”, разказват двама от авторите.

 Дългосрочност

Момчетата разказват, че най-важно потребителите да знаят, че идеята им не е кампанийна и ще продължи да съществува и да се развива. Те се мотивират от позитивната критика, новите идеи и обратната връзка и не спират да търсят начини за подобряване на „Гражданите”.

Това им струва много труд, ангажира голяма част от личното им време, но не ги уморява. „Зараждаме се, когато виждаме положителни коментари и че хората реално се замислят за поведението си на пътя”, казват момчетата. Те си поставят за цел за една година потребителите на „Гражданите” да станат 100 000. А защо не и повече.

Популярността на иновативното приложение расте с всяка минута, интерес към него проявяват дори в чужбина.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...