БЪЛГАРИЯ, ЗДРАВЕ

Три варианта да нахлуе вирусът Зика у нас

Зика тигров комар Три са възможните опасни варианти за България покрай разпространението на вируса зика, който се пренася от тигрови комари, каквито има в шест области в страната. Това обясни директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв. Сред тези области са Благоевград, Видин, Пловдив, Бургас.

Първият е бременна българка да отиде на екскурзия в Латинска Америка и я ухапе комар. В този случай има опасност за плода. Втората опасност е човек, който се върне от екскурзия или по работа от страни със заразата, да пренесе вируса и да се получи циркулация у нас. Тук трябва да се намесят здравните власти и да не допуснат разпространение.

На трето място България трябва да направи така, че да задържи епидемиолозите в страната. Порф. Кантарджиев посочи, че лаборантите взимат едва 459 лева, а специалистите масово напускат. Така държавата е изправена пред риск.

Към момента заразени има в 18 държави. Вчера, както Труд писа, на бременните у нас бе препоръчано да не пътуват към Карибския басейн и Латинска Америка.

Проф. Кантарджиев посочи и че този вирус е известен от средата на 40-те години.

Бум във Венецуела

Най-малко 4700 случаи на възможно заразяване са регистрирани във Венецуела, съобщи министърът на здравеопазването на страната.

Това е причината спешно да се вземат превантивните мерки за борба с комарите преносители на болестта в столицата Каракас.

Властите са изготвили и започнали цялостна програма за борба с болестта и разполагат с всички необходими ресурси за оказване на необходимата помощ за населението, уверяват от здравното министерство. От ведомството допълват, че усложнения се появяват само в много малък процент от случаите, и те имат неврологичен характер.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...