ЗДРАВЕ

Иде пандемия от страшен вирус, предупреждава СЗО

Микроенцефалия, причинена от вируса Зика

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за опасност от пандемия на вируса Зика, който причинява микрокефалия на неродени деца – спира растежа на мозъците им и те се раждат с анормално малки глави. Опасната болест най-вероятно ще засеге всички държави на Севрна и Южна Америка, съобщи организацията, цитирана от BBC.

Здравните власти в част от държавите са издали предупреждения към жените да не забременяват. Засега не е открито ефективно лечение или ваксина. Инфекциозното заболяване, което при възрастни предизвиква симптоми, включващи треска, конюнктивит и главоболие, вече е регистрирано в 21 страни в Карибите, Северна и Южна Америка.

Вирусът идва от Африка. В двете Америки прониква през Бразилия през месец май 2015 г. Смята се, че липсата на естествен имунитет в Новия свят помага на инфекцията да се разпространява с бързи темпове.

Три случая на заразени с вируса Зика са регистрирани във Великобритания, съобщи преди дни “Independent”. Всички заразени са се върнали от пътуване в страните, където има епидемия от този вирус – Колумбия, Суринам и Гвиана. Зика се разпространява при ухапване от определен вид комари, а допир със заразен човек не е опасен.

Властите в Бразилия са взели спешни мерки срещу епидемията Зика, която засегна цяла Латинска Америка. Те се налагат и заради предстоящите по-късно тази година Олимпийски игри. Месеци преди старта на спортното събитие съответните стадиони ще бъдат обработвани стриктно, като след започването му всеки ден ще има проверки.

„Мисля, че има много реален шанс вирусът да се разпространява и в Азия“, заяви проф. Лаура Родригес, изследовател в Бразилската академия на науките и преподавател в Лондонското училище по хигиена и тропически болести. Световната здравна организация, от своя страна, актуализира на сайта си информацията за Зика – как се разпространява, какви са симптомите и др.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...