БЪЛГАРИЯ

Това е Мария, спасила човек и предотвратила катастрофа на тролей

Мария Стоилова
Мария Стоилова и спасеният от нея шофьор Филип Тодоров.

Ученичка от Спортното училище “Тодор Каблешков” в Стара Загора спаси живота на шофьор на тролейбус и получи заслужена грамота от ръководството на школото, пише “Труд”.

На 15 януари около 10 часа, деветокласничката Мария Стоилова, заедно със съучениците си, се качила на тролейбус №2, за да отиде на тренировка. По време на движение между Професионална гимназия по ветеринарна медицина и АПК на шофьора му прилошало и припаднал върху волана. В последния момент преди да загуби съзнание обаче завил рязко и тролеят застанал перпендикулярно на пътя.

Кондукторката започнала да вика за помощ, пътниците изпаднали в паника от внезапната маневра, единствено 15-годишната Мария Стоилова реагирала на момента, разбутала останалите хора и по най-бързия начин отишла до кабината на шофьора.

Видяла, че мъжът е в безсъзнание. Без да губи самообладание, ударила два шамара с надежда да свести 43-годишния Филип Тодоров, но интервенцията не дала резултат. Тогава момичето забелязало, че си е глътнал езика, веднага отворила устата му и извадила езика му, спасявайки го от задушаване.

През това време пътниците извикали и линейка, но храбрата Мария вече успяла да свести шофьора, след което продължила по пътя си за тренировка.

Филип също бързо се възстановил и дори по-късно следобед продължил с курсовете си по маршрута. Мария не искала да се шуми за постъпката, но нейни съученици, станали свидетели на инцидента, бързо разгласили делото й, а в понеделник получи и почетна грамота от ръководството на училището.

Получи прегръдка и специални благодарности и от шофьора Филип, който бе много развълнуван от срещата.

“Казаха ми, че съм събрал границите на кръвното налягане и затова съм загубил съзнание, благодарение на това смело момиче съм добре”, разказа Филип. Мария от девет години живее в дома за дица лишени от родителски грижи “Мария Терезия”, учи в спортното училище и тренира плуване. 15-годишната ученичка пък сподели скромно, че е виждала как приятели на майка й, която е асматичка проверяват дали не си е глътнала езика при пристъпите й, и от там знае какво да прави.

” Така направих и аз, мъжът бе паднал по очи върху волана и наистина си беше глътнал езика. Беше прибледнял. Не ме беше страх”, спомни си момичето. Заради храбрата си и самоотвержена постъпка, спесила живота на шофьора от ръководството на “Автобусни и Тролейбусни превози” ще възнаградят Мария с безплатна карта за пътуване по всички линии на обществения транспорт.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...