БЪЛГАРИЯ

Близо половин милион без ток заради снега, страната в капан (обзор+снимки)

Снимка: ФОРУМНЮЗ
Така изглеждаше в малките часове столицата. В София натрупа между 30 и 50 см сняг. Снимка: ФОРУМНЮЗ
Снимка: Труд
Техника на Южната дъга. Снимка: Труд
Снимка: ФОРУМНЮЗ
Проходът Предела беше разчистен. Снимка: ФОРУМНЮЗ
Снимка: ФОРУМНЮЗ
Магистралата при Ботевград беше лъсната до черно. Снимка: ФОРУМНЮЗ
Снимка: Труд
В Русе ще има дървена ваканция. Снимка: Труд
Снимка: ФОРУМНЮЗ
Фандъкова обеща снегорини в кварталите. Снимка: ФОРУМНЮЗ

50 690 абонати са без електрозахранване, екипи на трите ЕРП-та и Енергийния системен оператор работят активно за отстраняване на авариите. Така изглеждаха цифрите в следобедните часове, съобщени от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Няма пострадали или бедстващи.

Обобщение

„Към настоящия момента картината е следната – на територията на EVN 160 населени места са без електрическо захранване или 147 хиляди абонати. Най-тежко е положението на територията на област Пловдив, където 61 населени места са без електричество, на територията на област Смолян са 38 населени места. На територията на ЧЕЗ – 400 са населените места без електрическо захранване, като този проблем се отнася до 183 690 абонати на ЧЕЗ. Най-тежко е положението в област Враца, където 96 населени места са без електрическо захранване, а на територията на област Монтана – 56 населени места са без електрозахранване. На територията на ЕНЕРГО ПРО също има проблеми. Без електрическо захранване са 397 населени места или 120 00 абонати. Най-тежко е положението на териториите на област Шумен – 68 населени места без електрическо захранване, на област Търговище – 67 населените места, на област Велико Търново – 118”, посочи министър Петкова.

Тя уточни, че в момента се намира на територията на област Враца и пътува към село Гложене, където е една от най-сериозните повреди по мрежата на ЧЕЗ.

„Всички екипи на съответните ЕРП-та и ЕСО са мобилизирани по места. Работи се съвместно с областните управители и с местната власт. Екипите на Агенция „Пътна инфраструктура” ни оказват необходимото съдействие, държим непрекъсната комуникация с колегите от Министерството на вътрешните работи. Надявам се с общи усилия да овладеем положението”, заяви Петкова.

„Работим активно по отстраняване на авариите. Отстраняват се авариите, правят се проби, след това се налага отново на места спиране на захранването, но много се надявам и правим всичко възможно в максимално кратки срокове хората да бъдат вече на светло”, допълни още тя.

Къде бедстваха

След община Смолян, бедствено положение беше обявено и в Рудозем, и на места в Бургаско, Русенско, Търновско.

Бургаско

Община Камено в област Бургас обяви частично бедствено положение заради наводнение в с. Ливада. През последното денонощие там се изля огромно количество дъждовна вода и 16 къщи в най-ниската част на селото са залети до първия етаж. Към 12 от тях няма достъп. Допълнителна причина за наводнението е изпускането на язовир Чакърлийка. Също така стеснени са и участъците на коритата на деретата, което от своя страна пречи за нормалното вливане на водата в река Русокастренска. В момента кметът на Община Камено е на мястото, където бедстват хората.
Нивото на реката в с. Кръстина също се е покачило, но до този момент няма опасност от наводнение. Рано сутринта служители на Община Камено са я обезопасили с чували с пясък, които не позволяват на водата да прелее към къщите на хората. Наводнени са няколко домове в с. Трояново. В град Камено ситуацията е спокойна. Всички шахти са почистени и няма опасност от преливане на дъждовните води.

Търново

Обявено е бедствено положение в Община Свищов. Това заяви кметът Генчо Генчев, предаде Фокус. По думите му в момента се организира специализирана военна техника, за да се почистят пътищата. Кметът апелира никой да не излиза с автомобила си преди да бъде почистена пътната мрежа. “В повечето от селата в Община Свищов няма електроснабдяване и водоснабдяване”, допълни кметът.

Втора община в Смолянско

Частично бедствено положение е обявено в Рудоземска община – за град Рудозем и село Рибница, съобщи кметът на Рудозем Румен Пехливанов, предаде Фокус.

От малките часове в сила е бедствено положение в община Смолян заради обилните валежи и прелелите реки.

По думите му, вследствие на валежите нивото на река Арда се е повишило с около 5 метра за няколко часа, но след спирането на валежа е започнала леко да спада.

Русенско

В Община Две могили е обявено бедствено положение, като всички пътища остават затворени, поради снегонавявания. В цялата община няма ток, а с. Помен е без вода. Мобилните телефони работят частично и със затруднение.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...