БЪЛГАРИЯ, Позиция

С тълкувателно решение на ВКС: Лозан Панов подари амнистия за престъпниците

panovПротестиращите „за реформа” съдии: Грабители, изнасилвачи, хулигани, автоджигити и други престъпници – с административни наказания, вместо да бъдат съдени по Наказателния кодекс. А може би „амнистията“ цели оправдаването на конкретни лица?

Безпрецедентно по своите негативни за обществото последици тълкувателно решение на Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд осигурява тотална амнистия на десетки хиляди престъпници. С тази констатация се обърнаха към в. “Труд” разследващи полицаи. Информацията бе потвърдена и от други юристи, към които редакцията се обърна за справка.

Годишно у нас се извършват около 35 000 престъпления, а според данните на националната статистика около 37 000 лица биват привличани като обвиняеми. Тихомълком, само два дни преди Бъдни вечер, на 22 декември ВКС публикува Тълкувателно решение №3 за 2015 г., според което хиляди грабители, изнасилвачи, хулигани и автоджигити никога няма и да разберат какво е наказателно преследване за престъпните им деяния, стига преди това да им е била потърсена административно-наказателна отговорност.

Основната “заслуга” на осигуряващото амнистия за престъпниците тълкувателно решение е лично на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. През май 2015 г., по-малко от четири месеца след като Висшият съдебен съвет го избира за съдия №1, едно от първите действия на Панов е да отправи искане за тълкувателно решение по повод “противоречива практика на съдилищата по прилагане Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) при конкуренция между наказателна отговорност и административнонаказателна отговорност спрямо едно и също лице за едно и също деяние”.

Макар самото разглеждане на питането на Панов да е станало още на 25 юни 2015 г., обявяването на тълкувателното решение става непосредствено преди коледно-новогодишните празници с единствената цел – информацията за скандалния акт да остане незабелязана от медиите и обществото. Заседанието на Общото събрание на Наказателната колегия се води от заместничката на Панов – Павлина Панова, която бе основен негов конкурент за поста на съдия №1 преди година. По-късно Панов мина в лагера на Панова и подкрепящия Съюз на съдиите в България, който все повече има повече характер на съдийска политическа партия, отколкото на съсловна организация.

На цели 36 страници върховните съдии, част от които бяха в първите редици на декемврийските демонстрации на магистратите в подкрепа на “съдебната реформа”, излагат решението и мотивите си към него. С тях върховните съдии заключават, че ако дадено лице е осъдено по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ), то това е законна пречка за съдене на виновния за същото деяние, ако то съдържа признаците на престъпления хулиганство по Наказателния кодекс (НК).

Тълкувателното решение на ВКС се позовава основно на делото “Цоньо Цонев срещу България”, по което през 2010 г. страната ни е осъдена пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Става въпрос за извършено престъпление, по което жалбоподателят пред ЕСПЧ е бил обвинен за нанасяне на “средна телесна повреда” заради влизане с взлом в чужд дом и нанасяне на побой над живеещия в него гражданин.

Преди да бъде подведен под наказателна отговорност, жалбоподателят е бил наказан с глоба от 50 лв. по реда на Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) за нарушаване на обществения ред, изразено чрез явно неуважение към обществото. Административното наказание в случая е било достатъчно, смятат от ЕСПЧ. В крайна сметка и с гласа на тогавашния български съдия в Страсбург Здравка Калайджиева страната ни е осъдена да плати 3000 евро, защото прокуратурата си е позволила да подведе под отговорност извършител на побой.

Съдийското решение – “подарък” за адвокатите, но за сметка на прокурорите и борбата с престъпността

Освен че тълкувателното решение на върховните съдии сериозно ще затрудни работата на разследващите органи, то ще осигури измъкване от наказателно преследване на грабители като тези, които извършиха жесток побой над възрастно семейство в пловдивското село Голям Чардак. От “реформаторската” съдийска амнистия на Панов и компания със сигурност ще се възползват и други престъпници, които могат да си издействат удобно административно наказание.

Освен извършителите на престъпни деяния облагодетелствани от тълкувателното решение на върховните съдии са и самите адвокати, чиито водещи представители, очевидно неслучайно, застанаха дни преди скандалното произнасяне на ВКС рамо до рамо с Лозан Панов и останалите демонстриращи съдии на стълбите на Съдебната палата.

На другия полюс са прокурорите. Възможността всеки извършител на престъпление или нает от него срещу солиден хонорар адвокат да осигури бързо издаване от представители на местната власт на акт за понасяне на административнонаказателна отговорност отрязва държавните обвинители от правомощието да образуват наказателно производство. Ако го направят, прокурорите рискуват да бъдат обвинени, че са нарушили правата на “понеслия” вече административна санкция нарушител, каквито занапред ще се явяват дори престъпници рецидивисти.

Изход от ситуацията: Да се приемат спешни мерки, които да ограничат “законотворческата” роля на съдиите

Съдържанието на Тълкувателно решение №3 на ВКС от 22 декември 2015 г., действията на председателя на съда Лозан Панов чрез бързината, с която той отправя искането за тълкуване, начинът на вземането на решението и оповестяването му, както и последиците, които то поражда на фона на растящата престъпност у нас, поставят на дневен ред пред изпълнителната власт, в лицето на новия правосъден министър, а най-вече през законодателната власт, спешната необходимост от промени на законите. Необходимо е да се търси начин за ограничаване на опасната практика, с която чрез тълкувателни решения върховните съдии са се превърнали в своеобразна “тайна горна камара” на Народното събрание и задкулисно осигуряват лобистко дописване на законите.

В. “Труд” ще продължи темата за взетото тихомълком скандално тълкувателно решение на ВКС по искане на неговия председател Лозан Панов.

* Под името Калоян Стоев “Труд” отпечатва статии на своя екип за системни анализи и политическа семиотика /САПС/. Отговорността за публикациите е на редакцията на вестника.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...