БЪЛГАРИЯ

Само във ФОРУМНЮЗ

МОН очаква становище за промяна на годината на създаване на българската държава

Хан АспарухОбразователното министерство очаква становищата на БАН и на факултетите по история във висшите училища у нас относно предложението на наши историци да се промени официално възприетата година на създаване на българската държава – от 681-ва на 165-та. Това съобщиха от МОН за ФОРУМНЮЗ.

Припомняме, че през декември миналата година учени изпратиха до просветното ведомство обосновани предложения за промени в учебното съдържание на редица погрешно възприемани според тях досега исторически събититя. Сред тях са годината на основаване на българската държава, точното изписване на титлата на върховния български владетел, произхода на древните българи и др.

„Чрез официални писма, в които ще бъдат приложени направените и оповестени предложения, Министерството на образованието и науката ще изиска становище по компетентност от институциите, свързани с развитието на историческата научна мисъл в България – Института по история към БАН и факултетите по история във висшите училища. Тук отново става въпрос за ясна научна позиция, която авторските колективи, ангажирани с написването на учебниците, да отразят в учебниците“, посочват в позиция от образователното министерство.

„Министерството на образованието и науката изработва учебните програми, които определят целите на обучението, учебното съдържание и резултатите от обучението за съответния общообразователен учебен предмет в съответния клас. В тези учебни програми (така е и в тези, които действат към момента) не са фиксирани години на исторически събития“. Това посочиха от МОН, с уточнението обаче, че становище за предлаганите промени, ще бъде поискано, евентуално с цел пренаписване на учебниците.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...