ГЪДЕЛ, СВЯТ

Facebook спирал умишлено, тествал лоялността на потребителите

Mark Zukurburck
Facebook умишлено спирал приложението си към Android на някои от своите клиенти, за да провери тяхната всеотдайност към социалната мрежа. Експериментът се провеждал в продължение на няколко седмици, пише The Telegraph.

Експериментът

Става дума за случай от преди няколко години, когато хората на Марк Зукърбърг били силно притеснени от вероятността приложенията на Facebook за мобилната операционна система Android да бъдат премахнати от “магазина” на Google.

В програмния код била добавена функция, която за часове имитирала блокиране на приложението. Целта била да се провери дали потребителят окончателно ще изостави социалната мрежа или ще премине към по-малко функционалния мобилен сайт на Facebook.

Според представител на компанията, експериментът е бил „изключително ценен” за нея. Не е известно колко от нищо не подозиращите потребители са го оценили по същия начин, при положение, че именно с помощта на мобилните приложения на Facebook, той е все по-предпочитано средство за комуникация – в това число и между георграфски отдалечени хора, които не бива могли да си позволят солените такси за роуминг.

Пореден скандал

Това е пореден случай, в който социалната мрежа експериментира върху регистриралите се в нея. Преди време FB влезе в обяснителен режим, след като се разбра, че чрез алгоритми за подбор на съдържанието на някои потребители са показвани конкретен вид публикации с цел да се провери как това влияе на емоциите им.

В Индия проектът internet.org, който гарантира безплатен достъп до Facebook и няколко други сайта, пък стана обект на критики, тъй като в крайна сметка „затваря” най-бедните потребители в такъв Интернет, какъвто Марк Зукърбърг е решил да им даде.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...