БЪЛГАРИЯ, Интервю, ЛИЦА, Политика

Премиерът Бойко Борисов: ГЕРБ, а не ДПС е балансьорът в парламента

Снимка: Труд
Снимка: Труд

Публикуваме третата част от новогодишното интервю, което министър­-председателят Бойко Борисов даде на главния редактор на „Труд“ Петьо Блъсков в първите часове на 2016 година. Вижте отговорите за политическата ситуация у нас, съотношението на силите в парламента, как премиерът взема решения и за какво използва обедната си почивка.

– Какво се случва с политиката? Има тук-таме изригвания, скандали?

– Избягвам да се бъркам в работата на другите партии.

– Има ли политиката в България някакво развитие? Дава ли политиката на България продукт?

– По принцип е много трудно, защото и за хубаво, и за лошо, ГЕРБ трябва да има позиция. Винаги. За всичко, и то категорична. Даже навремето ДПС или други по-малки партии се явяваха балансьори. Коалициите зависеха тогава от третата по големина партия ДПС. Сега стана обратното. Балансьор в парламента е голямата партия ГЕРБ. Нека някой политолог да ме обори дали това не е така. Защо? Без ГЕРБ никоя друга партия не може да направи правителство. В същото време тия, които говорят за предсрочни избори, а искаха от мен да им се кълна, че няма никога да отида на предсрочни избори, и аз го изпълнявам това като ангажимент към тях, знаят прекрасно, ако минат границата на добрия тон и правителството си тръгне, защото то не може да падне, а може да си тръгне, един месец след това, след изборите, те ще трябва да дойдат при мен да си говорим за правителство. Просто няма да има среща. С Радан Кънев си честитихме Коледа, желая му във всяко едно отношение само добри неща да му се случват. Давам го за пример, защото той е най-амбициозен от всички опозиционни партии в парламента. Хипотеза – спечелва предсрочни избори. Приемаме, че е първа политическа сила. Ако след своята опозиционна дейност в парламента е свалил това правителство, е естествено да не участваме в никакви разговори с него. И трябва да отиде при БСП, при ДПС, да се разбере с тях. Ако си го представяте технологично, аз не мога да си го представя добре, защото сега аз съумявам с много усилия и нерви и стискане на зъби в някои случаи, но имам добър диалог и с БСП, и с ДПС, и с АБВ и с ПФ, с колегите министри от Реформаторския блок. Е, невинаги всичко е гладко, но винаги може да намерим решение. Така че всяка конфигурация в подобен аспект – само ще похарчим пари, ще унищожим стабилността, няма задълго след това да може да се направи правителство, ще се въртят служебни правителства, а това си е просто блокиране на държавата. Затова в парламента ни е трудно, защото ГЕРБ всичко това го отчита. Моите съпартийци имат много, много какво да им кажат и на реформаторите, и на ДПС, и на БСП, но знаят, че ако ние тръгнем в тази посока, вече няма кой да крепи. Видяхте местните избори – в какво състояние са партиите. Тогава ДПС стоеше по-добре, сега с конфликта вътре, който възникна, със сигурност това е сътресение. Затова да се стягаме, да работим, да си доусвояваме фондовете като държава, да си строим инфраструктурата, природата да ни е чиста. Повече пари и то много дадохме и за армия, и за образование, и за култура, и за спорт, и за пенсионерите.

– Фридрих Шилер е произнесъл една фраза, че силният е най-могъщ сам. Как гледаш на това изречение?

– Точно така гледам. И даже с близки и приятели ме питат, как реагираш на дадена ситуация, все едно си се подготвял. Всъщност когато не мога да заспя, особено когато нещо важно има да се случва, гледам тавана и си проигравам различни варианти. Случва се да стана в 3-4 ч сутринта и звъня по телефона на колеги министри или шефове на агенции, ако имам да си изясня даден въпрос. Когато не мога да намеря някой, пращам патрулката да им каже да вдигнат телефона, защото има някои, точно семейните. Имам такъв случай, звъня неколкократно на колега, питам “Спиш ли?”, никой не спи, всеки вика „Не, не, как ще спя?“ и в това време чувам жена му да вика: „Кой идиот ти звъни по това време?“

– Казваш ми, че в тази самота се ражда силата.

– Да, 100%. 100% от времето ми е отдадено на работа и нищо не може да ме разбалансира.

– И футбола?

– Ако от 12 до 13,30 ч съм в ресторант и обядвам, това ще се приема за нормално. Или в столовата. Още от спортната си кариера аз не закусвам, не обядвам, само вечерям, тъй като тренирахме двуразово и не обичах да ми е пълен стомахът през деня. В обедната почивка за час и половина като отидше да поиграеш, да ти се изветри главата, след това като се изкъпеш и започва денят наново. Защото аз до обяд съм направил поне 15-20 срещи. Министър след министър. Всеки излиза с да или не. Това превключване от тема в тема… Нито една тема не можеш да не я оцениш. Като спортуваш един час – всеки знае, че работя и в събота и в неделя, в 7,30 ч сутрин съм на работа. Пожелавам на всеки да използва обедната почивка за спорт. Ако идват гости, отивам след това. Но съм си въвел час и петнадесет минути задължителен спорт. Който иска да ми намери кусур.

Втората част на интервюто четете ТУК.

Първата част на интервюто четете ТУК.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...