БЪЛГАРИЯ, ЗВЕРОВЕ

530 мечки има в България, десетина от тях кръстосват Витоша

От МОСВ отчитат, че има и мигриращи мечки. 14 родни представители на кафявите бозайници са настанени в зоопаркове в чужбина

мечка2530 са мечките в България. Десетина от тях живеят на Витоша. Местообитанията им даже вече са описани по проекта “Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на природен парк “Витоша”, информира Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Мечки мигранти

Кафявата мечка обитава главно Рила, Пирин, Родопите и Централен Балкан. Популацията на защитените животни намалява поради липсата на достатъчно храна и местообитания.

Има и мигриращи мечки. За свободното им преминаване в Гърция например беше направен тунел край ГКПП Илинден. Мечките харесват и прохода Траянови врата над магистрала „Тракия“, по който се придвижват от Родопите към Стара планина, съобщават от МОСВ.

Родни мечки в чужбина

След затварянето на бившия вивариум в ловното стопанство „Кормисош“ в Родопите, 14 мечки оттам вече са настанени в различни зоопаркове и спасителни центрове в Белгия, Холандия, Великобритания и Германия.

Те са изпратени в чужбина, тъй като в зоопарковете в България няма подходящи места за тях, а не може да върнати в природата, защото са родени в плен и на свобода няма да оцелеят.

На Витоша

Освен десетината кафяави мечки, на Витоша живеят диви котки, кози и златки.

Мечките обитават главно южната част на планината в рамките на ловно стопанство “Витошко-Студена”.

Проучване показва, че най-големият риск за популацията е бракониерството и откъснатостта на територията от останалите планини, което пречи на разселването на вида.

Мечките избягват срещите с човека, затова обитават по-диви и непристъпни места, които са отдалечени от туристическия поток.

Кафявата мечка е включена в Червената книга на България.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...