БЪЛГАРИЯ, Политика, СВЯТ

Давутоглу се застъпил пред Борисов за Местан

Бойко Борисов предложил спешна тристранна среща между Гърция, Турция и България по енергийните проекти

Бойко Борисов и ДавутоглуПремиерът Бойко Борисов е имал тежък телефонен разговор с турския си колега Ахмет Давутоглу. Той е проведен на 23 декември, сряда, в обедните часове след правителственото заседание. Това пише „24 часа”. В началото информацията беше неофициална. По-късно тя беше потвърдена  от източик в правителството.

Най-важното от разговора е била била категоричната позиция на Бойко Борисов, че не желае да взема страна във вътрешнопартийния спор на ДПС. Давутоглу настойчиво е поискал недвусмислена подкрепа за сваления вече лидер на ДПС Лютви Местан. Правителственият източник отказа каквито и да е детайли по разговора.

Още във вторник привечер дипломати в София и от Анкара започнали да атакуват Борисов да приеме да разговаря с колегата си Давутоглу. Според източници от спецслужбите лидерът на ДПС разчитал на сигурност и подкрепа от Турция. Поради тази причина в нощта на вторник срещу сряда били направени десетки опити официално Анкара да потърси контакти с най-висшия ешелон на изпълнителната и законодателната власт у нас.

Дипломатически натиск

Дипломатическият натиск бил отклоняван от София с обяснението, че в България са светли коледни празници и вътрешнопартийните проблеми на ДПС не са тема за каквито и да било коментари.

След почти денонощие откази, в сряда Борисов все пак приел разговор, който продължил почти 30 минути. Турският премиер настоял Бойко Борисов да се намеси в скандала и недвусмислено да подкрепи Местан. Дипломатически източници разкриват, че Борисов бил категоричен, че вътрешнопартийните отношение в ДПС не могат да са залог на отношенията България-Турция. Той предупредил, че не приема българите да страдат от политически пристрастия към Русия или Турция. Така Борисов дал ясен знак на турския си колега, че пред Местан и Доган избира България.

По време на телефонния разговор Бойко Борисов припомнил на Ахмет Давутоглу, че Анкара е пренебрегнала интересите на България по категоричен начин, когато е започнала разговори с Москва за „Турски поток“. Борисов изтъкнал, че помни добре как Путин му размахвал пръст от Анкара. Не бил забравил и антибългарската позиция по отношение на АЕЦ „Белене”.

Спешна тристранна среща

Бойко Борисов предложил спешна тристранна среща между Гърция, Турция и България по енергийните проекти.

В телефонния разговор турският премиер настоял Бойко Борисов да приеме официално турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Борисов обаче настоял Анкара да се въздържа от подобен дипломатически знак, тъй като нямало нужда българските турци да страдат допълнително от отношенията Доган-Местан.

Източници от външно министерство разкриват, че дори посещението на Давутоглу на 15 декември е било осъществено под натиск от европейски лидери. Целта била страната ни да договори с Турция решение на бежанската криза, а след това то официално да бъде обсъдено в Брюксел.

По информация от източници от службите, на 15 декември в държавната резиденция в Бояна е имало и една необявена среща. Провела се е почти едночасова среща на четири очи на лидера на ДПС Лютви Местан и Давутоглу. За малко присъствал и турският посланик у нас.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...