БЪЛГАРИЯ, Политика

Депутати от ДПС, разследвани за държавна измяна, бягат от партията

Двама депутати от приближените на Лютви Местан, които по всяка вероятност също като него ще дават обяснения пред ДАНС, обявиха в Момчилград, че напускат парламентарната група на партията. Става въпрос за бившият ходжа Шабанали Ахмед, който влезе в парламента с протекциите на Местан и бившият говорител на Главно мюфтийство Хюсеин Хафъзов. Срещу бившият съпредседател на ДПС върви проверка за провеждана от него протурска политика в ущърб на националните интереси на България. Днес обяви, че напуска партията и депутатът Айдоан Али.

Хафъзов подчерта, че актът на изключването на Лютви Местан от всички постове, и от партията, без да бъде изслушан, е недопустим, циничен и означава предателство спрямо каузата ДПС. Областният лидер на Движението за права и свободи в Кърджали Бахри Юмер, който и днес се движи в групата на Местан, заяви, че ако и в местната структура се получи разминаване на позициите, дори минимално, мястото му няма да бъде там.

Все още няма яснота заражда ли се нов проект в българската политика, но депутатите декларираха, че са получили подкрепата на избирателите в своите райони. По думите на Местан всичко зависи от дебата със избирателите, който тепърва започва. Междувременно вече бившият председател на ДПС подчерта, че дори и хиляда пъти да трябва да му отрежат главата, пак би застанал зад декларацията определена от Ахмед Доган като тежък гаф.

Хронология на събитията

Припомняме, че на 24 декември след извънредно заседание на Централния съвет на движението, което се проведе във вилата на Ахмед Доган в Бояна, Лютви Местан бе освободен като председател на ДПС и изключен от партията, свален беше и от всички ръководни постове, които заемаше. В регионални кърджалийски медии се появи неофициална информация, че в речта си пред политическия елит на ДПС Доган остро е разкритикувал Местан. Така и не последва коментар от страна на тогавашния лидер на движението.

Преди дни от пресцентъра на партията официално разпратиха речта на Доган, в която той нарича “гаф” протурската декларация на Местан, прочетена от парламентарната трибуна след като на 24 ноември край турско-сирийската граница беше свален руски бомбардировач и допълва, че няма да позволи да се превърнем в пета колония на Турция. Сега партията ще се управлява от председателски съвет в състав от Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак до конференцията през април догодина. Така се стигна до извънредното заседание на Централния съвет на партията, на което в отсъствието на Местан, беше решено той да бъде свален от лидерския и всички други постове в партията и да бъде изключен от движението.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...