БЪЛГАРИЯ

По време на Студената война САЩ насочили ядрени ракети към 16 обекта в България

ядрен взрив, атомна бомба16 обекта в 14 български населени места са били обект на евентуална американска ядрена атака в случай на война срещу СССР, съобщава американското издание „Ню Йорк Таймс“, като цитира разсекретени документи от Националния архив във Вашингтон. Списъкът с целите е изготвен през 1956 г. и е бил предназначен за 1959 година.

Три от нарочените обекти са били в София. Останалите български градове са с по един. Освен столицата, големите населени места у нас, където САЩ са щели да нанесат ударите си, са били Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич (фигуриращ под тогавашното си име Толбухин), Ямбол и Карлово, пише сайтът Clubz.bg

Подготовка

САЩ са се готвили да ударят не само СССР, а цяла Източна Европа плюс Китай и Северна Корея. Всеки обект на атака е посочен с цифров код.

Най-изненадващото е, че американците са били готови дори да ликвидират населението на някои места. То е отбелязано с кода 275. В България обаче не е било предвидено избиване на хора.

За сметка на това на унищожение е подлежало населението на Източен Берлин – тогава столица на ГДР. Само в този град целите на САЩ били 91.

Разбира се, най-много обекти за поразяване имало в СССР. 179 от тях били в Москва и 145 в Ленинград (днес Санкт Петербург).

Всички тези обекти за назовани като DGZ – designated ground zeros, или “предназначени да бъдат Кота Нула”.

“Плановете за удари срещу населението нарушават международните правни норми”, отбелязва Уилям Бър – научен сътрудник в университета “Джордж Вашингтон” и редактор на публикацията в “Ню Йорк таймс”.

Не всички сведения са все още разкрити. По тази причина редица кодове са неясни и може само да се предполага какво е щяло да бъде ударено на определено населено място.

Така например два от обектите в София са кварталите “Враждебна” и “Божурище”. “Враждебна” е официалното име на международното летище. А в Божурище има военно летище. Каквито има или е имало в подлежащите на удари Габровница, Граф Игнатиево, Каменец, Крумово, Равнец и Узунджово

Уилям Бър се бори за пълното разсекретяване на архивите и обещава в скоро време нови публикации.

Планът за атаките е изготвен още преди да дойде времето на междуконтиненталните и изстрелваните от подводници ракети, отбелязва “Ню Йорк таймс”. Тогава пилотираните бомбардировачи са били главен, ако не и единствен начин за доставка на ядрено оръжие.

Според данни на вестника по онова време САЩ са имали огромно преимущество над СССР, като са разполагали с 10 пъти по-голям ядрен арсенал.

Предлагаме ви списъка на целите в България, както е според разсекретените документи. Само някои от кодовете са разсекретени и е ясно какво е трябвало да бъде подложено на ядрена атака.

Целите

Ето и списъкът с потенциалните цели:

Балчик – товарни вагони

Габровница, област Монтана

Горски извор, област Хасково

Каменец, област Плевен

Карлово

Крумово, област Пловдив

Ловеч

Пловдив

Равнец, област Бургас

София/Божурище

София/Кумарица – радиотелевизионен предавател

София/Враждебна

Стара Загора

Добрич (отбелязан като Толбухин)

Узунджово, област Хасково

Ямбол

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...