БЪЛГАРИЯ, Общество

Отварят за туристи реставрирания дворец на властта “Евксиноград” (обновена+снимки)

дворец Евксиноград, ВарнаДворецът на властта “Евксиноград” и уникалният парк към него отварят врати след грандиозна реставрация. Резиденцията край Варна беше ренонтирана с близо 10 милиона лева по Оперативна програма “Регионално развитие”.

Сградата, която е единствена по рода си у нас, отдавна се нуждаеше от сериозен и кадърен ремонт, особено след като в годините няколко пъти е имало сериозни посегателства върху богатствата й.

“Проектът е успешно изпълнен и в края на програмния период, в края на усвояването на програмата, той е факт. Бяха положени много усилия, но си заслужаваха, защото виждаме това прекрасно място. То ще отвори отново врати за посетители, но вече с един прекрасен, обновен облик”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на обновения дворец.

Заедно с крепостта, ботаническата градина и старата конюшня комплексът вече имат своя автентичен вид със своята 130-годишна история, посочи тя. “Това беше във фокуса на вниманието, защото финансирането по линия на ОП „Регионално развитие“ беше за подкрепа, промотиране на туристически атракции с национално и световно значение, с фокус върху такъв тип уникални обекти, какъвто е Евксиноград, каза още Павлова.

Тази територия е смятана често за затворена и недостъпна за туристи и граждани. Сега смятам, че отваряме още по-широко вратите и всички ще имат възможност да го посещават, да го видят, подчерта регионалният министър. Варна и България трябва да се гордеят с такива сгради и такова културно-историческо наследство, каза тя.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...