БЪЛГАРИЯ, КУЛТУРА

НИМ за първи път показва короната на българските царе

Националният военноисторически музей пък обявява от 27 до 30 декември вход свободен за всички военнослужещи и техните семейства

НИМ
Посетителите на Националния исторически музей (НИМ) за първи път ще могат да видят короната на българските средновековни царе от чисто злато. Това ще стане на 23 декември, когато е обявен от музея за безплатен ден.

Именно безплатният ден е редовният коледен подарък за милионите почитатели на българската история, който прави ръководството на Националния исторически музей.

Символ на държавност

Короните, както е известно, са символ на държавност. Ето защо и днес короната е част от държавния герб, макар че в България има републиканска форма на управление от 1946 г. насам, напомня директорът на НИМ.

Короната на Първото българско царство е пленена в Преслав, заедно с цар Борис II през 971 г., при превземането на столицата от войските на византийския император Йоан Цимисхий. Тя е била отнесена в Константинопол и там следите й се губят. Същото се е случило и с короните, носени от цар Роман, пленен в Скопие през 992 г., и с цар Самуил в 1018 г.

При обявяването на успешното освободително въстание на Асен и Петър в 1185 г. короната, изработена вероятно специално за целта, е била сложена на главата на Петър, но в 1204 г. папа Инокентий III е подарил корона на цар Калоян, изработена във Ватикана. Тази корона носят всички български царе до Иван Шишман включително. В 1395 г. той сложил оръжие в Никопол, короната попаднала в ръцете на турците и следите й са се загубили.

Царете на Третото българско царство – Фердинанд и Борис III, не са имали корони. Така българските музеи са лишени от възможността да експонират короните на своите владетели.

Повечето от короните впрочем, във всички музеи по света, са късни копия. Подобен е и случаят с унгарската кралска корона, пред която благоговеят всички унгарци. Тя дори не е изложена в унгарския национален музей, а в Парламента.

Възстановяване на българската царска корона

Това неотдавна даде основание на Божидар Димитров да обяви чрез медиите акция за възстановяване на българската царска корона, която са имали българските царе от 1204 до 1395 г.

Документални свидетелства са почти фотографските изображения във фрески от Боянската църква и Бачковския манастир на царете Константин Тих и Иван Александър.

Всички материали, както и работата по короната, са дарения. Златото (1.5 кг) е от крупен собственик на предприятие за цветни метали, пожелал анонимност, бисерите и скъпоценните камъни са от Елена Василева, а работата е на ювелира Стойчо Везенков.

Без вход за военните в Националният военноисторически музей

Националният военноисторически музей пък обявява от 27 до 30 декември вход свободен за всички военнослужещи и техните семейства. Те ще могат безплатно да разгледат постоянната хронологична и външна експозиция на музея, както и най-новата временна изложба „Войната, в която не можехме да не участваме“. Тя представя въздействащ прочит на събитията, личностите и решенията, довели до включването на България във Втората световна война на страната на Тристранния пакт и последвалата й преориентация и присъединяване към Антихитлеристката коалиция. Това става чрез иновативен дизайн, богат фотоархивен материал, видеокадри и звуци от войната.

Работно време

Работно време на експозицията на Националния военноисторически музей през празничните дни: 24, 25, 26 декември – почивни дни; 27, 28, 29, 30 декември – работни дни; 31 декември до 5 януари 2016 г.– почивни дни.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...