БЪЛГАРИЯ, Политика, Темида

Парламентът реши: Екатерина Захариева е новият правосъден министър

За нея гласуваха 126 народни представители, 66 се обявиха „против”, а 17 решиха да се въздържат

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева е новият министър на правосъдието. За нея гласуваха 126 народни представители, 66 се обявиха „против”, а 17 решиха да се въздържат.

Очаквано всички 83-ма депутати от ГЕРБ подкрепиха Захариева, избраниците от БСП натиснаха “против”, ДПС дадоха 20 гласа “против”. Реформаторският блок гласува шарено – 13 гласа “за”, 6 “въздържал се” и 1 “против”. След гласуването стана ясно, че този един е ген. Атанас Атанасов.

Патриотичният фронт също се разцепиха с 9 гласа “за” и 7 “въздържал се”. Такава е ситуацията и при БДЦ – 9 “за” и 4 “въздържал се”. Атака дадоха единодушно 7 гласа “против”, а АБВ – 9 “за”.

Думите на Захариева

“Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа”, се закле новият министър на правосъдието Екатерина Захариева.

Давам си сметката, че поемам този пост и отговорността е голяма, заяви Екатерина Захариева след гласуването и след като чу обвиненията и похвалите за себе си по време на дебата в парламента.

Точно затова днес няма да дам празни обещания, изтъкна тя. Работата на един министър не се доказвала с думи, а с действия, по думите й. Хората очаквали видими резултати веднага, според Захариева.

Харесването и нехаресването според Захариева не били важни. Ще търся подкрепа от всички политически сили, обеща тя. По-важното е днес да не се губи време, категорична бе Захариева.

Някой може да си мечтае за постовете, които са ми предлагали и съм отказала, отговори тя на критиките. Мисля, че министрите трябва да се избират по лични качества, обясни Захариева.

Тя обеща да стъпи върху постигнатото, а именно измененията в Конституцията. Спешно щяла да придвижи промените в ЗСВ. Най-важно било да се въведе явното гласуване. Така ще се повиши доверието във ВСС, смята номинираната за правосъден министър. Всички очаквали и качествено атестиране на магистратите. Щяла да се засили и работата на Инспектората на ВСС.

Екатерина Захариева обеща да търси диалог за предложенията за младежкото правосъдие и за процесуалните закони.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...