БЪЛГАРИЯ, ЗДРАВЕ

Пием четири пъти повече лекарства

антибиотици, лекарства

Българите пият четири пъти повече лекарства през последните десет години. Причината е, че все по-често боледуваме. Това заяви Юлиян Узунов, анализатор и консултант от Top Management Advisers.

Пазарът на лекарства надхвърля 2 млрд. 700 млн. лв за 2014. Основната част от този обем минава 2 млрд. 300 хил. лв. минава през аптеките, като само за 400 млн. лева лекарства минават през болничния пазар, а най-бързорастящата категория лекарства е тази на хранителните добавки.

Цените в България са едни от най-ниските в Европа, но ДДС е едно от трите най-високи. Данните на световната анализаторска компания IMS Health коментира Юлиян Узунов, анализатор и консултант от Top Management Advisers. В ефира на Bloomberg TV Bulgaria Узунов потвърди, че пазарът на лекарства бележи ръст на потреблението близо четири пъти.

Няма аномалии на пазара в България, а в бъдеще трябва да се въведат насоки за оценка на лекарствата.

Нов модел оценява ползата на лекарствата

“През следващата година влиза в действие един нов модел за оценка на ползата от лекарствата – оценка на здравните технологии. Това ще позволи да се направи оценка дали едно ново лекарство носи толкова голяма полза, че да трябва да се отделят пари за него и ще бъде инструмент в ръцете на Министерството на здравеопазването”, обясни той.

Експертът съобщи, че според прогнозните изследвания рецептурните лекарства до 2020 ще имат среден годишен ръст в световен мащаб между 4 и 5 %, а у нас – между 6 и7 %.

Според специалиста развитието на пазара на лекарства в България, трябва да се насочи към генеричния пазар: “Тези лекарства имат същата структура и състав като патентните, но тяхното развитие е сравнително бавно. Като стойност те достигат до 70% от всички лекарства”, обясни той.

Все повече хора боледуват

“Скокът в потреблението не се дължи на покачване на цената, защото имаме изключително консервативна държавна лекарствена политика. Първият фактор е, че все повече хора влизат в системата на лечение. Подобрена е диагностиката, все повече хора в сравнително по-ранен стадий на болестта започват да се лекуват. Има аспекти, в които здравеопазването се е подобрило. По отношение на технологията със сигурност вървим в крак с някои световни тенденции”, обясни Узунов.

Освен това има подмяна на поколенията лекарства, но част от новите лекараства са много скъпи. По думите му големият ръст в потреблението на лекарства се дължи на факта, че сме “тръгнали от много ниска стойност“. “Има и специфични фактори – особено през последните десет години влязоха много лекарства, които много подобриха лечението на хората“, допълни той.

“В момента има натиск върху цените на лекарствата, защото това е най-лесно. Той идва от обществените фондове, защото те виждат, че има много рязко увеличаване на разходите за лекарства, което не се вмества във възможностите на страната”, каза още Узунов и призна, че “цените у нас наистина са най-ниски в Европа”.

Броят на аптеките не е нараснал

Що се отнася до броя на аптеките, то той е един и същ от доста години. Те са около 4000, като поне 200 – 300 от тях не работят, но “има подмяна на пазара. От класическите, малки аптеки, които имаха един собственик-фармацевт, сега се развиха и те имат съвсем различен облик, а лекарственият оборот е само част от бизнеса им“.

По думите му между 100 и 300 хиляди лева е минимумът за отваряне на една аптека и “докато през 90-те години производители и търговци можеха да дадат аванс на една нова аптека, вече това не се налага“.

Узунов каза, че “има огромен ръст на потреблението на лекарства в световен мащаб за последните десетина години. И там е троен ръстът. При нас е малко по-голям, защото сме тръгнали от ниска основа. Няма как новите лекарства да са евтини, защото новите фармацевтични производители са борсови компании“.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...