БЪЛГАРИЯ, Политика, Темида

Подписват промените в коалиционното споразумение през януари

Румяна БъчвароваКъм коалиционното споразумение се подготвя анекс, с който да бъдат уточнени следващите стъпки в съдебната реформа. Това обяви пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя допълни, че най-вероятно анексът ще бъде подписан през януари следващата година.

Че договорът за управление ще бъде редактиран стана ясно вчера от думите на премиера Борисов. Ден по-рано след като Реформаторите решиха да останат във властта, но без ДСБ, представители на блока поискаха разговори с ГЕРБ за преглед и оценка на постигнатото от началото на управлението и за актуализация на коалиционното споразумение с ясен времеви график от шест месеца за неговото изпълнение.

Съдебната система продължава

Бъчварова днес увери, че продължават да работят по съдебната реформа, независимо какво се случва политически. По думите й проектите били в една добра фаза на готовност.

„Говорихме с г-жа Кунева, с г-н Ненчев, с г-н Великов и други лидери на партии, и ще изчакаме гласуването на новия министър, за да се включи и той в окончателното оформяне на този анекс, за да можем да го преподпишем”, обясни Румяна Бъчварова.

Реформаторите искали да бъдат включени и други теми. Тази възможност също щяла да бъде обсъдена. „Ако е нещо извън споразумението, ще можем да го обмислим, но основното е анексът за съдебната реформа”, подчерта Бъчварова.

Тя коментира, че имало много спекулации, но истината била, че са работили много по него – и депутати, и в правителството. По думите й Христо Иванов бил оставил добри проекти, върху които ще се стъпи. Всички били наясно, че конституционните промени са само първата крачка.

Без бавене

Румяна Бъчварова иска подписването на анекса да стане бързо, за да може да се продължи напред. По-важното обаче било работата да се свърши както трябва. Няма срокове, но вероятно това ще стане през януари следващата година, отбеляза още тя.

Румяна Бъчварова присъства на благотворително тържество в Академията на МВР, посветено на децата на загиналите и пострадали полицаи при изпълнение на служебния им дълг.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...