БЪЛГАРИЯ, ЗДРАВЕ

Мнозинството потвърди подкрепата си за Петър Москов – прие Стратегия 2020

Снимка: Венета РайновскаПарламентът прие Националната здравна стратегия 2020, внесена от Министерския съвет. В гласуването участваха 145 народни представители, от които 103 бяха “за”, 27 – “против”, а 15 се въздържаха.

Така седмица след бламирането на правосъдния министър Христо Иванов заради неприетите предложения от него и Реформаторите промени в конституцията, сега парламентът одобри предложенията на Москов.

Приоритети

Документът определя приоритетите и стратегическите цели за развитието на здравеопазването за период от шест години. Според текста здравната политика е с фокус върху устойчивото подобряване на здравето на българските граждани във всички възрастови групи.

Тя си поставя три приоритета: създаване на условия за здраве за всички през целия живот; развитие и управление на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати; укрепване капацитета на общественото здравеопазване.

Заложените цели са снижаване на детската смъртност и увеличаване на средната продължителност на живот на хората.

БСП: Стратегията е едно добро пожелание

От БСП заявиха, че няма да подкрепят стратегията. Емил Райнов обясни, че не са съгласни с посочените пътища за постигане на целите в нея. Стратегията остава едно добро пожелание, каза той. Една година наблюдаваме затруднен достъп до здравеопазване, разделяне на пакета на две – допълнителен и основен, разделяне на хората на здравно осигурени по основния пакет и по допълнителния, отбеляза Райнов, цитиран от БТА.

Няма как да се съгласим, че в тази стратегия няма нищо написано за държавните болници, каза още той. Според лидера на БСП Михаил Миков стратегията не отразява действителните проблеми в страната, където близо 50 процента от хората живеят в риск от бедност.

ДПС: Има някои абсурдни идеи

От ДПС също изразиха несъгласие със стратегията. Тунчер Кърджалиев заяви, че една година се наблюдават хаотични идеи, някои от които граничещи с абсурда. Той посочи, че не подкрепят стратегията, защото не са съгласни с инструментите, с които се предлага постигането на нейните цели. Не сме съгласни с плана за действие и финансовия план, каза още той. Кърджалиев заяви, че правилното решение е демонополизацията в здравната система. Хасан Адемов допълни, че НЗОК трябва да бъде поставена в условия на конкуренция.

Приятелски огън

Семир Абу Мелих от ГЕРБ също изрази резерви към стратегията. Той определи документа като поема, чийто главен герой са финансите. Трябва самият пациент да е в центъра на вниманието, заяви депутатът. По думите му в стратегията думата „пациент” е спомената 123 пъти, „живот” – 117, „сестри” – 3, „лекари” – 32, а „финанси” и „пари” – 230 пъти.

Абу Мелих заяви, че основният проблем в българското здравеопазване е нуждата от допълнително финансиране или т.нар. надграждащ модел. Не трябва да ни е страх да говорим, че надграждащият модел трябва да е в основата, заяви той. По думите му здравната система има нужда от допълнително захранване.

Според депутата обаче в стратегията няма нито една дума за надграждащия модел. Да напишеш толкова много страници и да го няма истинското решението, това не е добре, коментира той. Подкрепям правителството, но не подкрепям това, допълни Семир Абу Мелих.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...