БЪЛГАРИЯ, СВЯТ

ООН: Казахстан, Антигуа и Барбуда – по-добри места за живеене от България

Държави като Антигуа и Барбуда, Казахстан, Уругвай и Оман предлагат по-добри условия на живот от България, според класация на ООН за човешкото развитие през 2015-та. Страната ни е на 59-то място от общо 188 държави. В региона най-добро място за живеене е Словения, като заема 25-та позиция. Следват я Гърция (29-то място), Хърватия (47-мо), Черна гора на (49-то). Румъния се нарежда на 52-ро място в списъка, а Македония заема 81 позиция.

Резултатите от доклада се изчисляват въз основа на параметри като бедност, грамотност, образование, продължителност на живота. През настоящата година най-добрата страна за живеене е Норвегия, а след нея са Австралия, Швейцария, Дания, Холандия, Германия, Ирландия, САЩ, Канада и Нова Зеландия. Сред най-добрите 20 страни за живот са намерили място и Сингапур, Хонконг, Лихтенщайн, Швеция, Великобритания, Исландия, Южна Корея, Израел, Люксембург и Япония.

Данните от доклада на ООН показват, че от 20-те най-добрите страни за живот, 11 се намират в Европа, а 4 в Азия. Най-лошите страни за живот в света са Нигер, Централноафриканската република, Еритрея, Чад, Бурунди, Буркина Фасо, Гвинея, Сиера Леоне, Мозамбик и Мали. Тези страни са класифицирани като държави с ниска степен на човешко развитие. ООН посочва, че заетостта и заплащането на труда са фокусът, върху който правителствата трябва да се съсредоточат, за да стимулират напредъка. ООН отбелязва бързия технологичен растеж на нациите, но предупреждава за екологичните предизвикателства пред държавите.

2 млрд. души живеят по-добре за последните 25 г.

През последните 25 години 2 млрд. души са успели да излязат от графата „ниско ниво на човешко развитие”. 830 милиона души са класифицирани като работещи бедни, които живеят с по 2 долара на ден. 200 милиона души, включително 74 милиона младежи, са безработни, като 21 милиона души си изкарват прехраната с принудителен труд. Жените правят три от всеки четири часа на неплатен труд. Въпреки че жените вършат 52% от цялата работа на света, несправедливостта в заплащането остава. Жените на добре платена работа печелят 24% по-малко от мъжете и заемат по-малко от четвърт от висшите позиции в световен мащаб. Глобализацията и дигиталната революция са нож с две остриета според ООН. Те правят света все по-поляризиран.

Живеем в най-доброто време за квалифицираните хора, но и в най-лошото за хората без образование и технологиите задълбочават неравенствата. По-висококвалифицираните хора имат достъп до технологии, интернет, което води до по-лесни начини за намиране на добра работа. Днес има седем милиарда абонамента за мобилни телефони, 2,3 милиарда души със смарт телефони, както и 3,2 млрд. с достъп до интернет. През 2015 г. 81 % от домакинствата в развитите страни имат достъп до интернет, но едва 34 на сто в развиващите се региони и 7% в най-слабо развитите страни.

Според Международната организация на труда 61 на сто от заетите хора в света работят без договор, а само 27 на сто от световното население е обхванато от цялостна социална защита. Докладът призовава правителствата да формулират национални стратегии за заетост, които да вземат под внимание нововъзникващите предизвикателства и бързо променящата се работна среда. В доклада се посочва, че възможностите за работа могат да бъдат насърчавани от глобалните цели, например по-добро здравеопазване и опазване на околната среда. Анализатори предвиждат в следващите години на света да са необходими още 45 милиона здравни работници. Това може да увеличи работната сила в сферата на медицината от 34 млн. души през 2012 г. до 79 млн. души през 2030 г.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...