БЪЛГАРИЯ, Политика, Темида

Местан към Христо Иванов: За година и половина с вас какво реформаторско имаме – едно голямо нищо

Лютви Местан ПарламентЗа година и половина какво реформаторско имаме – едно голямо нищо и то трябва да бъде запълнено от новия правосъден министър. Това каза в декларация от името на ПГ на ДПС председателят на групата Лютви Местан след гласуваните промени в конституцията, предаде Фокус.

„Ще оставя без коментар за кандидатите за самоцелна парламентарна слава, че приетите на трето четене изменения в Конституцията са на ДПС и ГЕРБ и че ДПС е извадило РБ от властта. Нямаме нужда от хиперболизиране на силата ни. Ако наистина изглеждаме силни в очите ви, има една единствена причина за това – нашата сила е от идеологическата ни определеност“, заяви Местан.

Атаката

Той се обърна към министъра на правосъдието в оставка Христо Иванов, който присъстваше в залата: „Чувам вашия глас, гласа на протестиращите съдии. Те казват нещо много просто. Искаме истинска независимост на съда, на съдията. Ако се беше приело вашето предложение за съотношение в съдийската колегия 8:5, съответно 6:6 в прокурорската и съгласявайки се с подхода Ви, че не трябва да се броят административните ръководители, щяхме да имаме отношение 6:5 в полза на съдиите и 5:6 в полза на парламентарната квота. Това означава пряк парламентарен контрол върху магистратите прокурори, което е накърняване на принципа на независимостта на съдебната власт“, заяви Местан.

Той определи искането на Христо Иванов като болшевизъм като начин на мислене, който се проявява в своята дясна редакция. Според него фактът, че е подал оставка, след като не е минало предложението му за съотношението в колегиите на ВСС, доказва това. „Днес 43-то НС си свърши работата, идва ред на процесуалните закони и Закона за съдебната власт.

Там се проявява истинската компетентност на един министър. За година и половина какво имаме реформаторско – едно голямо нищо. Ето това нищо трябва да бъде запълнено от новия министър на правосъдието“, заяви Местан.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...