БЪЛГАРИЯ, ПО ТЪМНО

ГДБОП докладва: В България върлуват 280 престъпни групи

В тях участват около 1200 души, заяви шефът на спецзвеното Ивайло Спиридонов

ГДБОП280 престъпни групи върлуват на територията на страната, пише в годишния отчет на ГДБОП, анонсиран от шефът на спецзвеното Ивайло Спиридонов. Той допълни, че в тези криминални организации членуват около 1200 души.

„Сферите, в които действат престъпните групировки у нас са контрабанда, разпространение на наркотици, трафик на културно-исторически ценности и трафик на хора“, обясни Спиридонов пред БНР. И даде пример с това, че наши граждани продължават да участват в преноса на кокаин с яхти от Латинска Америка за Европа.

Централизация

Шефът на ГДБОП напомни, че преди години при разпространението на наркотици и кражбите на автомобили, събирането на печалбите от престъпната дейност е било централизирано.

„Към момента, според оценката ни всичко е на квартално ниво и няма строга централизация от типа на СИК, ВИС, които доминираха през 90-те години“, каза спецполицаят.

Законови промени

Ивайло Спиридонов заяви, че вече за обсъждане са внесени законови предложения, свързани с увеличаване на криминалните дейности, които ГДБОП може да следи.

„Ако текстовете бъдат приети, ще ни се даде възможност оперативно да работим по лица, за които може само да се предполага, че са членове на организирана престъпна група“, каза Спиридонов. Той представи и друга идея, според която звеното ще може да следи и държавни служители, заподозрени в корупция.

„Има и трето – може да ни се дадат правомощия да работим и по трафика на мигранти, тъй като в момента ГДБОП не действа срещу този вид престъпност. Ще станем много по-полезни на държавата“, обясни Ивайло Спиридонов.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...