БЪЛГАРИЯ, КУЛТУРА

Митничари спасиха от трафик в Англия ценно съкровище

Съкровището се състояло от хиляди предмети, антични монети и фигури с културно-историческа стойност. Пратката е пътувала от България за Англия

съкровище
Служители на агенция митници предотвратиха крупен опит за изнасяне от страната на ценно съкровище. Акцията е проведена от екипи на отдел „Борба с наркотрафика” на Митница Русе, поясняват от ведомството.

Хиляди антични предмети

Съкровището се състояло от хиляди предмети, антични монети и фигури с културно-историческа стойност. Пратката е пътувала от България за Англия като непридружаван багаж в бус със силистренска регистрация.

Превозното средство е спряно за проверка в неделя сутринта. Шофьорът посочил, че освен личен багаж на пътниците, в буса били натоварени и четири кашона на непознат мъж. Мъжът го помолил да ги предаде на получател в Лондон.

В единия от пакетите имало антикварно ковчеже с метален обков, пълно със стотици найлонови пликчета. Във всяко пликче имало старинна монета, фигурка, фрагменти от земеделски сечива и други. В единия от другите кашони също били намерени подобни артефакти. На някои от пликчетата имало хартиени етикети с надпис на български и обявена цена в английски лири.

В пратката имало и много предмети от бита, накити от неустановен метал и глинени фигурки и съдове с вид на артефакти. Намерени са и две кутийки със заготовки за изработване на калъпи за фигурки и реплики на монети.

Разследва се трафик на културно-исторически ценности. На място е повикан археолог от Регионалния исторически музей и е назначена експертиза. По първоначалната оценка на археолога, работата по проучване и оценка на огромната колекция ще отнеме месеци.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...