БЪЛГАРИЯ, ЗДРАВЕ

Днес влиза в сила новият стандарт за Бързата помощ

Линейките идват за 8 минути до човек с опасност за живота

Спешната помощ ще пристига при стабилни пациенти за от 20 до 120 минути

линейкаОт днес линейките трябва да пристигат при пациент за време от 8 до 120 минути според състоянието му. Здравният министър д-р Петър Москов още днес ще подпише новия стандарт за Спешната помощ, който влиза в сила веднага. То ще се определя с кодове.

При код “червено” реанимобилът ще достига до човек с пряка опасност за живота (инфаркт, инсулт, изпадане в безсъзнание) до 8 минути. При код “жълто” срокът е между 8 и 20 минути, тъй като рискът за болния е непряк, а потенциален (например ако пациенти са били изпаднали безсъзнание, но вече са излезли от състоянието). Линейката ще пристига за 20 до 120 минути при хора с код “зелено”, защото те са с минимална спешност, стабилни са и не са в животозастрашаващо състояние. Такъв пример са пациентите с чувство за изтръпване на крайници, със сърдечна аритмия или с нервно-психически разстройства.

Промени в ТЕЛК

“В края на следващата седмица със социалния министър Ивайло Калфин ще сме готови с промените в ТЕЛК, които ще бъдат записани с нови текстове в Закона за здравето”, каза още за “Труд” д-р Москов. С поправките експертизата за работоспособността се разделя на две: медицинска – т.е. оценява се здравето на пациента, и социална – какъв труд освидетелстваният би могъл да изпълнява.

“До края на годината ще е готова и наредбата за сключването на договори на НЗОК с лечебни заведения в районите, в които има излишък от болнични легла според Националната здравна карта. Създаването й върви по план, не изостава”, заяви министърът. Той отказа да посочи подробности на какъв принцип ще се отсяват договорните партньори, но засега се знае, че 3000 легла за активно лечение ще бъдат съкратени, а още 3000 ще се превърнат в такива за продължително лечение.

През януари правителството ще разгледа данък “вредни храни”

Здравното министерство очаква одобрение от Брюксел за готвените поправки за паралелния износ на лекарства (доставени за България медикаменти се препродават много по-скъпо в държави от Западна Европа, б.р.), за да не се наложи впоследствие да се отказваме от тях. А през януари правителството ще разгледа новия данък “вредни храни”. Възможно е заради съгласувателните процедури той да не влезе в сила от 1 юли, а от по-късна дата. “Това ще кажат депутатите”, завърши министър Москов.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Моля м-р Москов,Калфин, и който и да е – да се промени наистина нещо в полза на пациента.ТЕЛК да стане за болни, а не за ЗДРАВИ хора.Това е поредното безумие в здравеопазването ни – щом си за ТЕЛК-значи си със сериозно заболяване до края на живота си.
    Мислете за болните,не ги карайте всяка година да повтарят всички прегледи и да припадат пред кабинетите.

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...