БЪЛГАРИЯ, Политика

Кънев отговори на Борисов: По-добре избори, отколкото коалиция ДПС, АБВ и ГЕРБ

Радан Кънев и Бойко БорисовРадан Кънев не изключи възможността да се кандидатира за президент, дори и да си подаде оставката като лидер на ДСБ, на каквото е готов, коментира самият той пред Дарик.

„Това дори би улеснило нещата, защото партийните лидери като се кандидатират за президенти, понякога това се отчита като недостатък. На този въпрос естествено не мога да отговоря лично, защото съм много зависим – зависим съм от тази дясна общност, която желае модерна правова държава”.

Кънев, който от сряда излезе в опозиция, отговори и на премиера Бойко Борисов, че ако Реформаторският блок излезе от властта, ще има предсрочни избори: “Ако страната ще се управлява от ГЕРБ, ДПС и АБВ без реформи, предсрочни парламентарни избори са по-доброто решение”.

Ще остане ли начело на ДСБ

Ако ДСБ реши да остане на власт и не излезе в опозиция, Радан Кънев ще подаде оставката като председател на партията.

„Няма вариант, в който лидерът да е в опозиция, а партията да е на власт. Партията ни ще вземе решение и естествено е, че ако решението на партията е да остане на власт, моето решение ще бъде да отстъпя лидерския пост. До неделя ще е ясно”, подчерта Кънев.

Както ФОРУМНЮЗ писа, тъмносините се събират на заседание днес в Поморие в 17:30 часа, но официалната им позиция ще стане ясна утре.

Вариант избори 2 в 1

Ако страната ще се управлява от ГЕРБ, ДПС и АБВ без реформи, предсрочни парламентарни избори са по-доброто решение, заяви още съпредседателят на Реформаторския блок. По думите му решението с кого ще управлява ГЕРБ е личен избор на премиера Бойко Борисов. Залогът дали България ще се управлява от бившата тройна коалиция е много по-голям от единството на Реформаторския блок, посочи още Радан Кънев.

Министър-председателят заяви, че ако кабинетът падне, се отива на вариант избори 2 в 1 – парламентарни и президентски, и той би обмислил дали да е кандидатурата на ГЕРБ. Но засега е поел ангажимент като премиер да крепи стабилността.

На въпрос трябва ли да има предсрочни избори, Кънев отговори: „Този въпрос не е към мен. При положение, че ГЕРБ, заедно с ДПС, могат да съберат 200 души мнозинство около това да няма реформи, те спокойно могат да дадат отговор на въпроса дали искат предсрочни избори или искат да си управляват така”.

По думите му ако България продължи да се управлява без реформи, тя ще рухне много тежко: „Ако това е мнозинството в българския парламент, което видяхме в сряда, сякаш да има избори е по-доброто решение. Най-голямата партия трябва да реши действително, защото начинът, по който тръгна тази година на управление, с непрекъснато отслабващ импулс за реформи през цялата година, накрая с кулминацията отказ от правосъдна реформа чрез едно мащабно решение на огромното мнозинство от народните представители, не дава сигнал, че в момента може да се пречупи тази тенденция”.

Моделът “Тройна коалиция”

„Блокът е само на две години, тройната коалиция дойде на власт през 2005 година и сякаш да не си е тръгвала. Дали ще си тръгне тази коалиция, дали ще си тръгне ДПС заедно с Първанов под ръка от управлението или пък те ще бъдат на власт, но ще имат истинска опозиция, защото видях парламент, в който няма опозиция – доста странна гледка, това решение е много по-важно от единството на една партийна коалиция”, обяви наследникът на Иван Костов.

Стабилност е думата на 2015 година според Борисов, Кънев не вярва

“Много е важна стабилността, но стабилност, при която България не се променя като правосъдие, като икономика, като обществени поръчки, преди всичко като огромна политическа корупция и една партийна партизанска администрация, която смазва под тежестта си цялата държава – това е стабилност, в която не вярвам”, продължи Кънев, хващайки се за думата, която Борисов определи като думата на 2015 година.

Как Кънев вижда съдебната реформа, приета в сряда

Парламентът бетонира недосегаемостта и безконтролността на българската прокуратура, коментира още Кънев по повод на приетите конституционни промени. Той бе категоричен, че прокуратурата не работи ефективно и посочи като доказателство липсата и прекратяването на дела за корупция.

„Има едно много добро и едно много лошо решение от гласуването в сряда. Доброто решение е разделянето, което прави съдиите независими от прокурорите и прокурорите независими от съдиите. Прокурорът в българската конституция е призван и да разследва корупцията на съдиите. Така че и той трябва да е независим, защото както има в България корумпирани прокурори, така има и корумпирани съдии, които също трябва да бъдат под контрол”, подчерта Кънев.

Юлският исторически компромис

„Следващото решение, преобръщането на юлския компромис – съгласието, което уж имахме над 180 народни представители. Оказа се, че на думата си държат само хората от Реформаторския блок, всички други се отметнаха. Ако има ясна причина за моето решение, че повече в мнозинство с ГЕРБ не мога да бъда, то е как гласуваха ГЕРБ. Защото мен ДПС и АБВ много трудно могат да ме разочароват. Аз съм влязъл в политиката, когато тия хора са били на власт с тройната коалиция. Влязъл съм, за да ги няма, а не за да ги има”, подчерта лидерът на ДСБ.

По думите му с това решение парламентът е засилил напълно безконтролния съветски модел на прокуратура в България, който преди всичко е доказано неефективен.

Бетонирана рекетьорска роля на обвинението

„Доказаната тежка неефективност, съчетана с политическа рекетьорска роля на прокуратурата в България е абсолютно явна. Ние я бетонирахме, съзнателно, под натиска на същата тази прокуратура, в рамките на сделка с нея, бетонирахме нейния недосегаем, почти божествен статут. Най-силната, най-отговорната институция в държавата е безконтролна”, категоричен бе Кънев.

Радан Кънев не изключи възможността да се кандидатира за президент, дори и да си подаде оставката като лидер на ДСБ, на каквото е готов, коментира самият той пред Дарик.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...