БЪЛГАРИЯ, Политика

Борисов обмисля президентската си кандидатура, ако кабинетът падне

Министър-председателят предупреди Реформаторския блок, че могат да вкарат страната в хаос

бойко борисов министерски съветОбещал съм на реформаторите, че няма да се кандидатирам за президент, защото трябва да пазя стабилността на страната като премиер. Но ако те излязат от управлението, ще тръгнем към избори две в едно през следващата есен (президентски и парламентарни – б.а.) и тогава ще мислим дали да бъда номиниран за държавен глава – това заяви премиерът Бойко Борисов пред Дарик радио. Той предупреди дясното обединение, че излизането им от коалицията ще доведе страната до хаос.

Политиката

Борисов коментира, че все още управлението е стабилно. Той начерта черен сценарии при падане на правителството.

Според него има две възможности, ако се стигне до оставка на кабинета – ново управление с мандата на ГЕРБ в малцинство с подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт, или служебна власт, назначена от президента Росен Плевнелиев.

„Никога няма да направя коалиция с ДПС. А те ме обвиняват, че управлявам от тях, че съм зависим. От какво съм зависим, бе мили мои. С какво могат да ме държат?”, ядоса се Борисов. И допълни, че всеки ден е ясно какво прави, с кого се среща.

Премиерът не изключи възможността при политическа криза да потърси и подкрепата на БСП.

„Но те може да не искат. Тогава на президента, на когото идва последната година от мандата му, ще трябва да назначава пак служебно правителство. Стабилността ще си отиде. Това трябва да го знаят в Реформаторския блок. Надявам се, да си вземат решението и да останат в коалицията”, допълни Борисов.

Съдебната реформа

Министър-председателят обясни, че за провала на съдебната реформа такава, каквато я е предложил Христо Иванов, вина има дясното обединение.

„Събрахме подкрепа преди няколко месеца и се започна: „Само Иванов и Радан Кънев каквото кажат, това е правилното”. Така политическите партии се възпалиха, дори и ГЕРБ. Дори аз не си позволявам да се изказвам по този начин, никой в ГЕРБ не си позволява. И вижте какво се случи”, каза Борисов.

Той обяви, че Христо Иванов има „две лица”.

„Едното е за пред мен в Министерския съвет. Когато преди година формирахме правителството, той дойде при мен и каза – „Вие сте най-добрият и аз с удоволствие ще работя с Вас”. Дори след като подаде оставка дойде да се прегръщаме. Г-жа Румяна Бъчварова може да потвърди, защото беше там”, обясни Бойко Борисов.

Въпреки нервния си тон премиерът пожела успех на Радан Кънев,  който излезе в опозиция и каза, че го разбира.
„Лично за него това е правилната позиция. Но ако реформаторите излязат от управлението, аз повече никога няма да позволя ГЕРБ да управлява с тях”, предупреди министър-председателят.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...