БЪЛГАРИЯ, Образование

Въвеждат военно обучение от първи клас

Програма за въвеждане на начално военно обучение е разработило Министерство на отбраната. Тя трябва да започне от първи клас като ще включва поясняване на ситуации като криза, бедствие и катастрофа, последстви от тях, нужно поведение и др. Това съобщи полк. Красен Даскалов, началник на Център по психично здраве и превенция към ВМА пред БТА.

“Информацията трябва да е актуална и учителите също трябва да са подготвени да преподават такава материя“, заяви той, цитиран от БТА. По думите му понятия като “криза” и “бедствие” трябва да се използват внимателно. “Бедствието е изненадващо събитие, причиняващо достатъчно персонални и материални поражения, които могат да бъдат овладени с ресурсите на държавата. “Катастрофа” настъпва, когато страната не може със собствени сили и средства да се справи сама и търси помощ от съседни държави“, обясни експертът.

“Ако има планове за действие при бедствия и аварии в България, те са на хартия и не знам някоя частна фирма да е провеждала психологическо обучение на персонала си за действия при кризи“, посочи полк. Даскалов. За да се справят със стреса военните, участващи в мисия, преминават специална подготовка, за да овладеят себе си в екстремни ситуации. В програма, по която се работи с тях, е включена и психологическа подготовка. Нашата работа с военните в мисиите протича в четири етапа, като първият е психологическата, уточни полк. Даскалов.

По думите му до 2014 г. по време на мисия с военните е имало и психолог, но вече съставът е редуциран. Сега медицинските екипи научават допълнителни подходи, с които да помагат на хората, докато се завърнат. След това се прави оценка дали имат прояви на стрес, следят се, задължително се наблюдават и след шест месеца след завръщането им, поясни полк. Даскалов. “Стресът не е лошо нещо, благодарение на него ние порастваме и се развиваме, той може и следва да бъде контролиран, но това трябва да се научи, да има програма, която да се занимава с екипите, с лекарите, които са безкрайно “изпепелени”, с хората. За съжаление не се работи по тези програми”, коментира експертът.

Още по темата

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...