БЪЛГАРИЯ

Варненец кара колата си 10 години на олио

Колата му върви по същия начин както на дизел

кола на олиоВарненцът Николай Цаневски кара от 10 години автомобила си на олио. Мъжът ползва растително масло вместо нафта и е изключително доволен от това. Колата му върви по същия начин както на дизел, но с растително масло излиза много по-изгодно – разходите намалели цели 6 пъти.

Находчивият варненец е успял да убеди собствениците на местен ресторант, които му продават употребяваната мазнина за 30 стотинки на литър. За да бъде горивото чисто, Цаневски го прецежда със стари чорапи или крачоли на дънки.

Системата, използваща олио, която иновативният мъж е разработил сам, може да работи с всеки дизелов двигател, стига да не са с модерните системи “помпа дюза” или “комън-рейл”.

Цаневски дори е започнал да припечелва от идеята си. При него идват местни с различни марки и модели автомобили, които също си поставят находчивото устройство. Най-големите приливи обикновено са при вдигане на цената на дизела, разказва варненецът.

По думите му за гориво могат да се ползват всички растителни масла, но подчертава, че с кокосовото и палмовото трябва да се внимава. Според него те са гъсти и при температури от под 25 градуса се втвърдяват.

Цаневски съветва тези две масла да се ползват предимно през топлите месеци или да се добави допълнителна система, която да подгрява резервоара. Друг съвет от създателя на уникалната система е да не се използва олио, в което е пържена риба или месо.

Запитан на какво мирише след кола, движеща се на олио, той отговаря: „На каквото ви се хапва”.

Още по темата

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...