БЪЛГАРИЯ, Образование

Ексклузивно

България е създадена през 165 г. сл. Хр., пренаписват учебниците

Българската държава е създадена през 165 година след Христа с титла на върховния български владетел кан. Това са две от най-ключовите корекции, заради които учебниците по история ще бъдат пренаписани като ще се въведе и нов хронологичен хоризонт в науката.

През настоящата година се навършват 1850 г. от съществуването на България, като за начална се приема 165 година. Така България всъщност не е на 13 века, както досега се приемаше, а на 18 столетия.

Петър Добрев и Петър Голийски са сред изследователите, които имат заслуга за категоричното доказване на масирано българско присъствие в района на Кавказ и северното Причерноморие през II век сл. Хр. Проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет разясни, че българската нация не започва от 680 или 681 г., т. е. от VII век. Началото ни не е и в 632 г., когато е зенитът на България под управлението на кан Кубрат, а през 165 г., когато вече сме се сформирали като народ, като самите ни корени по всяка вероятност са много по-стари.

В контекста на написването на новите учебници много авторитетни български академици, професори и доценти се обединяват около необходимостта от балансирано и обективно представяне на историята ни, включително на новата и най-новата. Друга цел на историците е, доколкото е възможно, да се работи в посока преодоляване на разделението на нацията и постигане на единство.

Владетелската титла

Сред въпросите, по които учените са постигнали съгласие и настояват да бъдат коригирани в учебниците, е и този за титлата на българските владетели от средновековието, тъй като употребата на титлата „хан” не е правилна. Тя се е наложила под влияние на руската историография от XIX век. Надписите по различни исторически паметници са категорични – навсякъде пише „кан”.

„Това е историческата истина”, обясни историкът проф. Пламен Павлов. Той настоя, че е крайно време в нашата именна система титлата на българските владетели да стане „кан”. По този въпрос учените са напълно единодушни. Проф. Илия Тодев, ръководител на Института по история към БАН, подчерта, че учените желаят изследванията им да не остават само в рамките на историографската гилдия, а да имат въздействие и върху обществото. Затова те се обръщат официално с писмо към образователния министър Тодор Танев с конкретни предложения за промени в новите учебници по история:

 • Прабългари да се замени с древни българи.
 • Произходът на древните българи е индоевропейски.
 • Да се акцентира около факта, че още през 480 г. има българи в Панония.
 • Титлата на българските владетели е „кан”.
 • Да се изучава Волжска България.
 • Въстанието на Асен и Петър е избухнало през ранната есен на 1185 г.
 • Обесването на Васил Левски е на 18 февруари, а не на 19-ти.
 • Христо Ботев е убит на 1 юни.
 • Да се разшири познанието за иранския древен свят, защото ние сме негови наследници.
 • Началото на българската държавност да бъде положено в 165 г.
 • Не е уместна периодизацията първа, втора и трета българска държава.
 • Националният календар да бъде коректен, като се изчистят разминаванията заради Юлианския и заменилия го Григориански календар и др.

Новата история

Акад. Георги Марков, бивш ръководител на Института по история към БАН, коментира, че за новата и най-новата история на България, за разлика от древната, има огромен брой извори, което спомага да се пише безпристрастна, балансирана и обективна история в учебниците. Той даде и исторически примери за пристрастно и необективно писане и представяне на история, които трябва да бъдат преодолени. Например след 9 септември 1944 се отива към несправедливо очерняне на Царство България от преди идването на комунистите на власт.

След 10 ноември 1989 г. пък се отива в другата крайност – да се очерня абсолютно всичко през епохата на комунистическия режим, като се акцентира само върху концлагерите например. Според акад. Марков обаче през този период се е издигнал НДК, имало е икономика и култура. Даде и пример с предложението бившата сграда на милицията на Лъвов мост в столицата, която има зловеща слава заради многото изтезания и убийства, извършени в нея, да бъде превърната в музей на комунистическите престъпления. Това според Марков обаче би разделило за пореден път нацията, защото в тази сграда не са избивани и изтезавани само противници на комунистическия режим, тъй като преди това там и комунисти са били избивани по времето на т. нар. „бял терор срещу комунистите” преди 9 септември 1944 г, когото не можем да отричаме, настоя Марков.

Затова нека има музей в бившата сграда на Дирекцията на милицията, призова акад. Георги Марков, но да се направи експозиция за гражданската война в България, водена след 1918 г. у нас и продължаваща близо 100 г. и до ден-днешен, макар и вече в днешни дни да не е кървава. В тази гражданска война са загинали 27 хил. души. Ученият подчерта също, че политическите партии имат слабостта да поучават историците и да пренаписват историята. Даде и пример – през 1992 г. СДС са отменили учебниците от преди 1989 г., а след това БСП от своя страна са отменили учебниците на СДС. „Това трябва да престане”, отсече Марков и посочи, че историята вече не била слугиня на политиката.

Заради раздираното от разделения по политически и всякакъв друг признак българско общество учените подемат инициативата 6 септември, който оригинално е Денят на Съединението на България, да бъде обогатен като „ден на единението на българите”. „Не бива да използваме тази болка от близо 100-годишната гражданска война да се разпалва и в днешния ден”, настояват в общ глас учените и подчертават, че е крайно време да се утвърдят надпартийни „маркери” за разбирането на нашата история и нашето съвремие, тъй като изправени пред много и тежки предизвикателства, трябва да има теми, по които има пълно съгласие сред нацията.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

 • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
 • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
 • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
 • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
 • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...