БЪЛГАРИЯ

Село търси 100 000 лева, за да си откупи гробището

гробищеСело търси 100 000 лева до края на работния ден утре, в противен случай остава без гробище. Такава е съдбата на сатовчанското Фъргово.

Причината е, че теренът под гробището е собственост още от 1970 г. на Владислав Диянов, пише 24 часа.

Миналата седмица Диянов поставил условието си пред кмета на общината Арбен Мименов. „Давате ми парите и свободна земя, или аз си вземам гробището“, заявил той пред управника, местния ходжа и районния мюфтия Айдън Мохамед.

До вчера следобед Диянов все още имаше някаква надежда бартерът да стане, но в 16.00 часа, когато за последен път се опита да влезе в кабинета на Мименов, за да уреди сделката „гробище срещу пари и земя“, разбра, че нищо няма да се случи. Охраната на общината отказа да го пусне при градоначалника с мотив, че може да има в чантата взривни вещества.

„Казах им, че имам само документи, предложих им и да проверят, но те ме изгониха, край, писна ми, вземам си гробището“, обяви пред „Струма“ Диянов и тръгна да купува катинар. Бесен, той съкрати с един ден срока, който бе дал на Мименов да събере парите, и обяви, че още днес в 18.00 часа ще сложи под ключ гробищния парк.

Историята на бартера

Историята на фърговското гробище е доста интересна. Земята под него действително е собственост на Владислав Диянов. През 1970 г. джамийското настоятелство измолва от баща му парцела, защото дотогава в селото нямало мюсюлманско гробище, и му предложило в замяна нива от 1,2 дка в местността Майката, която им подарила Мария Занева. През следващите 40 г. Диянови редовно обработвали новата си нива, а ходжата бил доволен, че вече има къде да заравя покойниците.

През 2002 г. участниците в бартера за гробището все пак решават да го скрепят с някакъв документ и Мария и Владислав пишат “договор за замяна”, който е входиран в кметство Фъргово и подпечатан и подписан от тогавашния и сегашен кмет В. Кацаров. През 2010 г. обаче дарителката баба Мария умира и доведеният й син Юсеин Таиров, дете на първия й съпруг, вади нотариален акт за собственост на подарената нива и гони от нея съселяните си Диянови. Съдът пък отказва да признае договора за дарение, тъй като, въпреки че е подписан и от кмета на селото, е без скица и другите задължителни атрибути на имотен договор.

През 2011 г. Владислав Диянов събира подписите на 110 души от селото, които знаят лично от ходжата за благородния жест на баба Мария отпреди 40 г. и честната замяна на нивата й с тази на Владислав, подписката е разпратена по всички възможни институции, но след като до миналата седмица никой не прави нищо, Диянов решава да постави въпроса ребром – или общината да му даде някаква друга нивичка и 100-те хиляди лв., които ще покрият неимуществените вреди на 11-те наследници, или селото остава без място за погребение.

Въпреки опитите ни, вчера не успяхме да се чуем нито с общинския, нито със селския кмет, за да ни кажат ще могат ли да реагират до 18.00 часа и имат ли въобще намерение да правят нещо за решаване на казуса с фърговското гробище.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...