БЪЛГАРИЯ, ЗДРАВЕ

Всеки трети у нас починал от рак

Снимка: Венета РайновскаЗлокачествените заболявания са на трето място като причина за смъртност в България. Затова програмата, насочена към ранна диагностика и ефективно лечение, е много важна, каза в Русе заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.

По думите му добрият резултат при едно заболяване е в ранната диагностика и в адекватната терапия. Персенски участва в Русе в заключителна пресконференция по европроект на стойност 8,5 млн. лева, осъществен от болницата в града.

Чрез него е доставена и въведена в експлоатация съвременна медицинска техника – като апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика, 64-срезов многодетекторен компютърен томограф, стационарен дигитален графичен рентгенов апарат, две дигитални ехографски системи, система за централна стерилизация и ангиографски апарат.

Според Персенски, ако не са европейските проекти, подобна инвестиция Министерството на здравеопазването трудно може да си позволи, тъй като общият му бюджет за капиталови разходи за година е 15 млн. лева, пише БТА.

Той каза още, че въвеждането на техника, която е на европейско и световно ниво, е и част от стремежа младите специалисти, които завършват, да имат стимул да останат да работят в България.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...