БЪЛГАРИЯ, Църква

Главният мюфтия зад Синода за собствеността на “Ал. Невски”

Великден, Храм-паметник "Александър Невски"Мюфтийството подкрепи Синода за собствеността на храм-паметника “Св. Александър Невски”, след безпрецедентното явяване на целия висш клир във ВАС в понеделник, когато магистратите гледаха жалба за това чий трябва да е катедралният храм.

„С настоящото писмо имам честта да заявя нашата съпричастност и подкрепа по отношение на изконното право на Българската Православна Църква над собствеността на Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“, написа главният мюфтия до патриарх Неофит.

Катедралният храм бил символ на автокефалността на БПЦ

Според Мустафа Хаджи от Главно мюфтийство напълно споделят изразената от Светия Синод позиция, че храм-паметник „Св. Александър Невски“ е символ на автокефалията на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия. С прехвърлянето правото на собственост на Църквата се осигурява правото на вероизповедание от една страна, а от друга – не се нарушават правата на останалите български граждани, тъй като храмът е отворен за всеки.

„Уверявам Ви, че Главно мюфтийство смята храмовете на съответните изповедания за светини, създадени в името на Всевишния, за да служат на вярващите, а тяхното управление и собственост – за изконно право на ръководството на всяко вероизповедание”, написа още главният мюфтия.

Той използва възможността да изрази най-искрените си и сърдечни пожелая за крепко здраве и благоденствие на главата на Българската Православна Църква.

ВАС трябва да прекрати делото, категоричен е той.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...