БЪЛГАРИЯ, Политика

Напрежение сред депутатите, не приеха първия текст от конституционните промени

Главният прокурор няма да се отчита пред Народното събрание

парламент нс депутатиОще първият текст от законопроекта за промени в Конституцията не получи подкрепа от 180 депутати в парламента, а напрежението се покачи до такава степен, че се наложи да бъде обявена 30-минутна почивка.

След фалстарта на гласуването главният прокурор няма да отчита работата си пред парламента, предаде бТВ.

Почивката беше поискана от името на Реформаторския блок, след като нито тяхното предложение, нито това по доклада на ресорната временна комисия бяха подкрепени. Събрани бяха само 160 при нужни 180 гласа.

Председателят на НС Цецка Цачева обясни, че когато един текст не събере необходимите 180 гласа той трябва да бъде разгледан отново не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 5.

Предложението на РБ бе НС да изисква доклад от главния прокурор за дейността на прокуратурата, но то не бе подкрепено.

Предложението по доклада на Комисията е Народното събрание да може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

„Погрешно е да се приравняват магистратите от прокуратурата с магистратите от съда, независимо от факта, че и едните, и другите са част от съдебната власт”, подчерта председателят на ДСБ Радан Кънев. По думите му ако главният прокурор трябва да следва конкретна държавна политика, то съдиите нямат подобно задължение.

Президентът да свика Велико Народно събрание

По повод текста за главния прокурор лидерът на ДПС Лютви Местан посочи, че промени могат да се направят само от Велико народно събрание.

“Призоваваме президента да започне консултации за свикване на Велико Народно събрание, което да обяви собствената си ликвидация”, заяви той по време на дебатите.

„Започваме исторически важни дебати по изменение на българската Конституция. Още от първото предложение се сблъскваме с една много ясна позиция на колегите от РБ. Има нужда от много дълбок анализ на това предложение. То казва следното – съдът, съдията, прокурорът и следователите имат различни функционалност в процеса и различни компетентности. Има правосъдни системи, в които се смята, че съдебната власт е преди всичко съдията. Водени от това разбиране, редица парламенти са приели и принципа на разликата на статута на съдията, прокурора и следователя. Ползват се с различен имунитет и имат различна система за кариерно израстване”, заяви Местан. По думите му, това е различна степен на неприкосновеност и независимост.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...