БЪЛГАРИЯ, Темида

Продължава мистерията около мъжа от записите с “двете каки”

Разплитането на записите, известни като "Яневагейт", среща поредните трудности. Етичната комисия към ВСС днес реши да изисква от прокуратурата трафични данни от телефона на уволнената бивша шефка на СГС Владимира Янева

Румяна ЧеналоваНа назначената днес очна справка между двете съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева, които са главни герои на изтеклите записи с “опраскването” на Янева, не стана ясно кой е мъжът, чийто глас се чува за записите.

Очната ставка също се провали, защото бившата шефка на СГС и обвиняема по делото за незаконно подслушване “Червеи” не се яви. Както ФОРУМНЮЗ писа, във ВСС се появи Ченалова. Янева пък е изпратила писмено обяснения за разговорите, но не стана ясно какво пише в тях.

Премиерът Бойко Борисов преди време заяви, че той няма да вземе отношение по това, че две каки си говорят. Скандалът пък стана повод да се появят информации, че Европейската комисия иска оставката на главния прокурор Сотир Цацаров, но това бе опровергано на два пъти от Брюксел.

Изслушани в Етичната комисия освен Ченалова, бяха шефът на Върховния административен съд Георги Колев и членовете на Висшия съдебен съвет Милка Итова, Димитър Узунов и Ясен Тодоров и адвокат Иван Тодоров.

Тайнсвеният мъж

От поканените да дадат обяснения пред Етичната комисия към ВСС адвокати, днес се яви единствено Иван Тодоров. Пред журналисти той заяви, че не е мъжът, чийто глас се чува на записите.

Той посочи, че с Владимира Янева се е срещал единствено официално и е представил пред комисията документи, които показват за какво са били срещите им. Адвокатът добави, че с Ченалова не се познава, а тя е разглеждала само три дела на неговата кантора, решенията, по които са били очевидни.

Пред бТВ Ченалова, също обвиняема, заяви, че той не е магистрат. Но отказа да каже кой е той.

Разговори с Бойко Борисов

Уволнената Ченалова заяви и че е водила разговори с премиера Бойко Борисов за търговското дело, за което френският посланик я нарече гнила ябълка, предаде БТА.

Ченалова коментира пред журналисти, че това е бил един от основните въпроси, които са й задавали от Етичната комисия към Висшия съдебен съвет.

ВСС ще иска трафични данни от телефона на “приятелката на Цветанов”

Етичната комисия е взела решение да изиска от сайта Бивол, който разпространява записите, цитираната от него експертиза, изготвена от “неназован реномиран международен институт”. Освен това съветът ще иска от прокуратурата назначена експертиза на аудиото.

Последното решение на ВСС звучи най-атрактивно: “да отправи молба до Прокуратурата на Р България, ако в рамките на досъдебното производство има налична информация за регистрираните трафични данни на мобилния телефон на г-жа Владимира Янева за м. февруари 2015 г., със същата да бъде запозната Комисията, в случай на относимост към извършваната проверка и при спазване на законовите изисквания”.

 

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...