БЪЛГАРИЯ, СВЯТ

България подкрепи засилване на Европол срещу тероризма

Вътрешният министър Румяна Бъчварова

България подкрепи приемането на Директива за пътническите резервационни данни (PNR) и засилване капацитета на Европол в борбата с тероризма и тежката престъпност.

Вътрешните министри на ЕС постигнаха политическо съгласие по PNR и по Регламента за Европол, в рамките на Съвет правосъдие и вътрешни работи на 4 декември в Брюксел.

Страната ни е представлявана от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. В изявление тя подчерта важността на бързото изпълнение на набелязаните мерки, като обърна внимание, че европейските инструменти трябва да позволяват да се работи изпреварващо.

Идентифициране на заплахата

Необходимо е да се разработят конкретни програми за засилен обмен на стратегически и оперативни анализи, позволяващи своевременно идентифициране на заплахите. Това е пътят за гарантиране на по-висока сигурност на гражданите на ЕС, посочи тя.

Европейската правна рамка за събиране на пътнически резервационни данни за целите на борбата с тероризма и тежката престъпност ще позволи по-ефективно противодействие на актуалните заплахи пред сигурността, в т.ч. противодействието на чуждестранните бойци.

Регламента за Европол

С приемането на регламента за Европол се завършва реформата на агенцията, с което тя се превръща в основен център за обмен на информация между правоприлагащите органи на държавите-членки на ЕС.

Това е важна стъпка за засилване на полицейското сътрудничество в Европа. Ще бъде приета и нова директива за борба с тероризма, която ще криминализира на ниво ЕС по-широк кръг от дейности, спомагащи тероризма, това стана ясно на заседанието на съвета на вътрешните министри на ЕС.

Външните граници на ЕС

Подчертана бе необходимостта от укрепване на външните граници на ЕС като една от гаранциите за запазване на свободното движение в рамките на Съюза. Румяна Бъчварова отбеляза, че независимо от някои добри национални решения, Европейският съюз не може да се похвали с всеобхватно европейско решение.

Като основни причини тя посочи невъзможността прилаганите решения да отчетат особеностите на мигрантските групи и неуспешната политика на връщане. Да се съсредоточим върху всеобхватното решение, само то би ни предпазило от влошаване на ситуацията, призова министър Бъчварова.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...