БЪЛГАРИЯ

Хиляди българи в цялата страна излязоха на национален протест срещу поскъпването на винетките

Хиляди българи от цялата страна се включиха в протеста срещу поскъпването на винетките от следващата година. В демонстрациите участваха и шофьори от редица големи градове – Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Благоевград, Сливен, Ямбол, Добрич и др. Те блокираха ключови пътища и магистрали – “Струма” при Благоевград, “Тракия” край Бургас, “Хемус” при пътен възел “Белокопитово”, достъпа до Дунав мост при Русе и др. Във Враца лично Дядо Коледа поведе шествието на недоволните.

В Благоевград протестът започна малко след 14 ч. Недоволните се събраха пред ЮЗУ “Неофит Рилски” и след кратко съвещание решиха да блокират магистрала “Струма”. За днешния протест не са подали уведомление.

След пристигането на първите полицейски патрулки, протестиращите са се изтеглили към града. Движейки се пак бавно, те са блокирали Зелендолско шосе, свързващо “Струма” с главен път Е-79.

Бургазлии пък излязоха да изразят своето несъгласие за трети път. Протестиращите са убедени, че държавата разполага с достатъчно средства за поддръжката на пътната система в страната.

Протестиращите в Русе блокираха движението по международния път от Дунав мост за София. Повече от час колите се придвижваха с 20 км/ч.

Над 100 коли се включиха в протестното автошествие във Видин. То потегли от централния булевард “Панония” и направи първа спирка на гаровия площад до паметника на Скърбящия войн. След това автошествието се отправи към изхода на Видин в посока София. В 14.30 часа автомобилите блокираха движението по главния път Е-79 при входа на Видин до “Видахим”.

Във Враца автошествието срещу скъпите винетки започна с похапване на сланина. Протестната колона от над сто автомобила изненадващо поведе Дядо Коледа. С клаксони, развети знамена и надписи “Няма да плащам скъпи винетки” над сто автомобила обиколиха града. Опасенията са, че по-високите такси няма да доведат до по-добри пътища.

Колона от автомобили блокира за кратко и входа на Добрич на пътя за Варна в знак на протест срещу поскъпването на винетките. Преди това недоволните шофьори преминаха в шествие с националния трибагреник и под звуците на възрожденски песни по булеварди и улици в града.

Протестиращи от Шумен блокираха с автомобили за кратко участък от пътен възел “Белокопитово” на магистрала “Хемус” в посока София – Варна. Недоволните шуменци с десетки коли преминаха през централни улици и булеварди в града. Те караха бавно, поради което движението бе затруднено за кратко в района на кръговото кръстовище около Руски паметник и в други участъци от града.

Недоволни блокираха за около час и центъра на Казанлък с автомобилите си.

Протестът в Пловдив не беше успешен, тъй като организаторите не получиха разрешение от общината. В София пък нямаше протести, за разлика то миналата седмица, когато порше предизвика гнева на премиера Бойко Борисов.

Засега правителството не дава индикации, че ще отстъпи пред протестиращите. Плановете са с увеличените приходи от винетките от догодина, които се изчисляват на около 100 млн. лв., да се финансира поддържането на пътната мрежа. В момента приходите от винетки възлизат на около 200 млн. лв. годишно. Въпросът е не в цената на винетките, а в това какво се случва после със събраните пари, коментират от бранша на автобусните превози.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...