БЪЛГАРИЯ

Михаил Миков: Всяка година населението на град като Кюстендил изчезва

Лидерът на БСП Михаил Миков

В последните години България намалява с около 40 хиляди души годишно или изчезва един град като Кюстендил. С тези темпове България се топи със 110 човека на ден и с 4,6 души на час. Ако това не бъде променено, след десет години населението на страната ще е 6,6 млн. души. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков в декларация от името на парламентарната група на социалистите. Според него тежките демографски проблеми са резултат от неизпълнение на основните конституционни функции на държавата за гарантиране на социалната сигурност и намаляване на социалните неравенства.

„В условията на криза ограничението на преразпределителната функция на държавата води единствено до повече бедност и неравенства. Но не решава нито един проблем. Демографската криза е достигнала равнище, при което тя вече се превръща в заплаха за държавността и демократичния ред в България”, каза още председателят на БСП. Той припомни, че по предложение на левицата парламентът е задължил Министерския съвет до 30-ти ноември да разработи и внесе в Народното събрание краткосрочни и средносрочни мерки за преодоляване на демографската криза.

„Днес е 4-ти декември и това видимо не се случи. Социалният министър само споменава, че ще прави стратегия, но когато се реализира тази стратегия, в България може да не са останали граждани да й се радват”, допълни Миков. Той продължи, че в приетия бюджет няма решения на причините и последиците за демографската криза – намаляване на населението, бедността, безработица, неравенства, липса на перспектива, икономическа несигурност, териториален дисбаланс. „Това е безотговорно поведение на правителство и мнозинство. Това показва колко малко днес управлението се вълнува от проблемите на България”, каза още лидерът на БСП.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...