БЪЛГАРИЯ, Темида

Трима афганистанци прекарвали групата със застреляния край Средец имигрант

Тримата каналджии, които водели групата от 54 нелегални афганистанци, хванати край Средец, са в ареста и ще бъдат изправени пред съда. За убийството на 19-годишния имигрант все още няма обвиняем

Снимка: 24 часа
54-мата нелегални, са били спрени от граничарите близо до този мост. Снимка: 24 часа

Групата от 54 нелегални мигранти, която на 15 октомври бе задържана край Средец, а един от тях бе покосен от рикоширал куршум на граничен полицай, е била водена от трима каналджии. И тримата са афганистанци, е установило разследването.

Както ФОРУМНЮЗ писа, по тъмно граничен патрул бил изпратен да провери засечената група. Според подадената малко след това информация от главния секретар на МВР групата била хомогенна, а мъжете били в отлична спортна форма и проявили агресия. Наложило се единият от граничните полицаи – Вълкан Хамбарлиев, да стреля във въздуха. Куршумът обаче се ударил в стена на моста, под която била групата и пронизал фатално 19-годишн момче. Версията на братовчед му обаче е, че било тъмно, групата не проявявала агресия, а в следващия момент видял как братовчед му пада. Това бе първият случай в Европа, при който граничен полицай застрелва бежанец.

Разследващите установили, че става въпрос за две групи бежанци, които са се събрали малко преди на тях да попадне граничният патрул в местността “Рибарска среща” край Средец, пише “24 часа”.

Две дела по случая – за убийство и за каналджийство. По първото няма обвиняем, по второто и тримата са в ареста

Делото е образувано за убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, уточни говорителят на окръжната прокуратура Красимира Кателиева.

В процеса на това разследване се е установило, че мигрантите са имали водачи. С постановление на наблюдаващия прокурор при Бургаската окръжна прокуратура от делото са отделени материали за отделно производство, които са изпратени в Районна прокуратура – Средец.

Там е образувано друго дело за каналджийство.

И тримата, обвинени за трафик на хора, са в ареста. Те не са обжалвали мярката си.

Няма открита българска връзка, това не е изключение, в много от случаите каналджиите са чужденци, съобщиха запознати с разследването.

Досъдебното производство вече е приключило, очаква се тримата да бъдат изправени пред Райония съд в Средец.

По другото разследване, за убийството, все още се чакат експертизи, няма и привлечен обвиняем.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...