БЪЛГАРИЯ

УНИЦЕФ България проведе успешен благотворителен концерт-телетон с bTV “Заедно от детската градина”

Над 100 популярни личности се застъпиха за правата на децата със специфични потребности в България, а над 16 000 БЛАГОДЕТЕЛ-и се ангажираха да подкрепят каузата с месечни дарения

01Екипът на УНИЦЕФ в България проведе успешен благотворителен концерт-телетон в партньорство с bTV. Събитието се проведе в най-гледаното време на телевизионния канал – в събота вечерта (28 Ноември) от 20 до 22:30 ч. Това беше безвъзмездна възможност за застъпничество и фондонабиране в продължение на 2 часа и половина. Посланието достигна до милиони зрители в България и по света, а хиляди от тях се ангажираха с каузата. Над 16 000 души станаха БЛАГОДЕТЕЛ-и с месечни дарения от 5 лева в подкрепа на правото на децата със специфични потребности и децата с увреждания да живеят, учат и играят наравно със своите връстници – „Заедно от детската градина“. С месечните дарения УНИЦЕФ и партньорите ще изградят в следващите 2 години модел за приобщаваща среща в около 12 детски градини, който след това би трябвало да се приложи от националните власти в цялата страна – за всички деца на България.

Уницеф, ТелетонЗа да дадат тласък на този процес, над 100 популярни личности от телевизията, театъра, музиката, спорта обединиха сили в предаване на живо, целящо да насърчи солидарност с децата със специфични потребности и промяна на обществените нагласи спрямо децата с увреждания. Сред тях беше и г-жа Кристалина Георгиева, Вицепрезидент на Европейската комисия, която изпрати послание до българската аудитория. Телетонът показа и етичен подход в медийното отразяване на предизвикателствата пред децата със специфични потребности.

Уницеф, ТелетонНай-новото проучване не общественото мнение (по поръчка на Държавната агенция за закрила на детето) показва, че 65% от запитаните хора отговарят, че не биха искали децата с интелектуални затруднения да бъдат част от класа или групата на техните деца; както и че 20% от хората имат против деца с физически увреждания да бъдат заедно с техните деца в детската градина или училище. Ето защо над 8 000 деца в България са напълно изолирани от обществото и им е отказано правото да посещават образователни заведения наравно с връстниците си – което ги лишава от шанса да развият своите силни страни и потенциал. Причините за отхвърлянето и неприемането на деца със специфични нужди и увреждания се коренят в предразсъдъци, липса на разбиране и отсъствие на подкрепяща и приобщаваща среда.

Уницеф, ТелетонМоделът за приобщаваща среда, който УНИЦЕФ и партньорите целят да изградят в детските градини, включва осигуряването на достъпна физическа среда, както и индивидуална работа със специалисти – логопеди, психолози и др. – както и подкрепа за семействата, за да могат те да бъдат част от живота и развитието на децата в детската градина и извън нея; а също така обучение на учителите и директорите, както и назначаване на допълнителни възпитатели и помощник-учители, за да могат децата да получат индивидуална грижа и внимание.

Уницеф, ТелетонТова е вторият благотворителен концерт, който УНИЦЕФ България организира в рамките на по-малко от една година. Кампанията Телетонът „Бъдеще без насилие за всяко дете“, който се проведе в края на месец януари 2015 г. в подкрепа на децата и жените-жертви на насилие и телетонът „Заедно от детската градина“ от 28 ноември 2015 г. привлякоха общо над 40 000 БЛАГОДЕТЕЛ-и и няколко големи корпоративни дарители. След информационната, застъпническа и фондонабирателна кампания „Бъдеще без насилие за всяко дете“ УНИЦЕФ изгради 2 Центъра за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“ в Монтана и София и предстои откриване на трети до края на годината – в гр. Шумен.

Уницеф, ТелетонЗа трети пореден път УНИЦЕФ прилага в рамките на благотворителен концерт-телетон иновативния за България и за света подход на месечни дарения чрез мобилен телефон. Високо-ефективната система за комуникация с дарителите се утвърди като предпочитан за аудиторията начин за проява на солидарност и съпричастност с децата на България.

Още снимки вижте на страницата на УНИЦЕФ България във Фейсбук.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...