БЪЛГАРИЯ

Антитерорист: Бусът на летището може да е пренасял взривни вещества

сигнал за бомба летище София
Бусът е бил пълен с доста багаж, част от който беше взривен, а останалото бе извадено на платното.

„Може да се окаже, че този бус е пренасял взривни вещества и затова така са реагирали кучето и апаратурата”. Това заяви полк. Иван Бояджиев, който е създател на службата за откриване и обезвреждане на самоделни взривни устройства и я е оглавявал 7 години. По думите му спецотрядът, който търси бомба в буса с белгийска регистрация вчера на терминал 1 на летището в София, си е свършил работата „по каноните”.

Както ФОРУМНЮЗ писа, са били направени две проверки с две полицейски кучета и техника. И двата пъти те са реагирали на взривно вещество. Днес пред Нова тв главният секретар на МВР Георги Костов допусна, че багажите в буса, част от които бяха взривени, може да са били в досег с бомба.

Системата за “надушване” на експлозиви – 99% сигурно

Той посочи, че българската система, която е дала сигнал на униформените, е с 99-процентова точност. Полковникът допълни, че обстоятелствата около возилото и неговия отпътувал шофьор са странни, а е имало и информации, че петима души са слезли от микробуса и са „потънали в София”.

Иван Бояджиев запита защо никой от ръководството на МВР не е дошъл на летището, при положение, че „такова мероприятие не се провежда без разрешение от вътрешния министър и главния секретар”.

Немарливост

Той разкритикува и действията на един от служителите, който не бил сапьор, задето към края на операцията говорел по мобилния си телефон близо до буса. По думите му това е изключително опасно, защото може да активира евентуална скрита бомба.

Информираност=защита

Полковникът подчерта, че и обикновените хора трябва да внимават за подозрителни предмети, да не ги ритат и да не ги местят. „Информираният човек е 95% защитен, той трябва да знае какво да прави”, подчерта той.

Паника

Експертът отбеляза, че е възможно това далеч да не е единственият подобен случай в последно време, но информацията да не достига до гражданите с цел да не се всява паника. „Не може да има пълни граждански права и да имаш пълна сигурност”, подчерта той и освен това се обяви за повече пари за сектор „Сигурност”.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...