БЪЛГАРИЯ, Град

София купува 20-годишни червени чешки трамваи (видео)

Кметът заяви и че из столицата ще тръгнат и електробуси, но най-рано след две години. Фандъкова повтори, че данъци и такси няма да се вдигат и похвали по-добрата събираемост

София купува трамваи от прага
Един такъв трамвай струва 27 500 лв.
новите полски трамваи в София
Всяка една от тези машини струва над 3 000 000 лв.

София ще купи 20 използвани трамвая от Прага. Мотрисите са произведени между 1995 и 1997 г., модел T6A5, като са в движение от 1998 г. Общата стойност на превозните средства е 765 660 лева, като една мотриса струва 27 500 лева без ДДС. За сравнение стойността на един от новите модерни трамваи, които се движат сега в столицата и са полско производство, е над 1,5 милиона евро.

Решението ще бъде взето на редовното заседание на общинския съвет в четвъртък. Дава се гаранция, че поне 4-5 години няма да е необходим основен ремонт.

Половин век

Извън обновяването на електропарка на столицата с новите полски трамваи ПЕСА, близо 35 от движещите се в момента мотриси са над 50-годишни, останалите са на около 30 години.

Междувременно днес столичният кмет Йорданка Фандъкова присъства на представянето на реставриран ретротрамвай. По думите й тролейбусната система е подменена на 90%, като има програма и за електробуси. Очакванията са до две години да са готови процедурите за това и после те да бъдат доставени.

Данъците и таксите остават същите

“В проектобюджета за 2016 година не предвиждаме увеличение на местните данъци и основни такси”, коментира Фандъкова. ФОРУМНЮЗ напомня, че вчера премиерът Бойко Борисов смъмри кметовете на общини, които не вдигат местните налози, а искат метро като в София.

“Последните години ние работихме много и резултатно по увеличаване на приходите за по-голяма събираемост. За 2015 година до този момент имаме около 30 милиона лева повече събрани приходи в сравнение с миналата година, което се дължи на новите електронни системи в данъчната администрация, които позволяват да се плаща и онлайн и на строгата дисциплина на данъчната администрация”, каза Фандъкова.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...