БЪЛГАРИЯ, Скандал

Царският орел “снесе” 7 милиона лева на родни „еколози”

Това е вторият транш към „природозащитниците”. Преди няколко дни те усвоиха други 7 млн. лв., но за опазване на лешоядите

Царски орелОще 7 милиона лева прибират определени „екологични” организации у нас, за да „пазят” популацията на два вида птици. След като преди няколко дни „природозащитниците” получиха зелена светлина за усвояването на 3.5 милиона евро за грижата за 48 черни лешояда, сега взимат още толкова, но за светлото бъдеще на друго пернато – царския орел.

Финансиране

По-голямата част от финансирането и на двата проекта става по програма LIFE. Но както при черния лешояд, така и при царските орли нито една от дейностите не гарантира, че за самите птици ще има полза.

Със 7-те милиона лева бенефициентът по проекта – Българското дружество за защита на птиците, ще закупи 5000 декара пасища на свое име, ще възстановява други пасища, ще обучава и просветлява фермери, ще организира пресконференции, ще създава сайтове и ще разучава какво ядат орлите. Отделно ще развъжда лалугери, защото те са основна храна на хищните птици, ще строи гнезда върху фиданки и ще пише екшън-планове.

Любопитно е, че по проекта за царските орли българската страна трябва да осигури 2 милиона лева съфинансиране. Анализът на финансовите отчети на бенефициента Българско дружество за защита на птиците не доказва, че това е по силите на самото НПО. Има основателни съмнения дали МОСВ като координатор на европейската програма LIFE за България и подкрепящо зелените проекти, ще се намеси да запълни дупката от 2 милиона директно с пари от държавния бюджет.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...