БЪЛГАРИЯ, Инциденти

Крушунските водопади няма да посрещат туристи до пролетта

Очакванията са природната забележителност да бъде отворена за посетители през април

Крушунски водопадиГеоложко проучване показва, че не е било възможно да се предскаже или предотврати срутището в района на Крушунските водопади, което затисна и уби двама туристи на 6 ноември. Природната забележителност остава затворена до пролетта.

Резултатите от обследването, направено от специалисти от Научноизследователския сектор към Софийски университет “Св. Климент Охридски”, бяха представени от доц. Невен Георгиев от Катедрата по геология, палеонтология и изкопаеми горива на пресконференция в Летница.

По думите на доц. Георгиев причините за срутището са пукнатини в бигора, нееднородния състав на масива и наличието на вода в бигорния масив. Районът, където е станало срутището, все още е рисков, има опасност от нови срутища, но те са непредвидими.

Целият масив е напукан

Той добави, че са направили проучвания в още две локализации в природната забележителност, които са показали, че пукнатините са характерни не само за срутището. “Масивът като цяло е напукан. Той е с доста стръмни откоси и на много места има свидетелства за стари срутищни процеси в геоложкото минало. Долината се е оформила по този начин”, заяви специалистът.

Той каза още, че са необходими по-детайлни изследвания на риска в цялата местност.

Кметът на община Летница Красимир Джонев заяви, че природната забележителност “Маарата” ще бъде затворена през зимния период. През това време започват интензивни предпроектни и проектни проучвания, проектиране и съгласуване с всички институции.

С помощта на инженер-геолози ще бъде изградена нова екопътека. Тя ще бъде безопасна, на отстояние от всички видове скали. По думите на Джонев тя няма да е толкова атрактивна, но ще бъде сигурна. Финансирането за проектирането й ще е от общинския бюджет. Ще се търси и външно финансиране за строителството.
Архитект Красимир Попов заяви, че за изграждането на новия маршрут ще се използват екологични и трайни материали.

Очакванията са Крушунските водопади да бъдат отворени за посетители през април.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...