БЪЛГАРИЯ

Битата санитарка: Цялото тяло ме боли от шутовете

Шефът на спешното отделение, където стана поредният случай на насилие над здравни работници, заяви, че иска пациентите, които се окажат неспешен случай, да си плащат за прегледа

бита санитарка Благоевград спешно отделение
Санитарката гергина Николова работи от 12 години тази професия и разказва, че има случаи на насилие.

“Цялото тяло ме боли от шутовете, но съм по-добре от миналата вечер, защото тогава стресът беше много голям”. Това разказа битата санитарка Гергина Николова.

Както ФОРУМНЮЗ писа, в събота срещу неделя в спешното отделение на Благоевград мъж довел баща си, който е със счупени ребра, в отделението. Когато двамата и санитарката се качили в асансьора, синът започнал да бие баща си, а после и санитарката. Преди да стигне до нея, жената се изнесла до вратата на асансьора с идеята щом спре, да извика за помощ, разказа тя пред Нова тв.

“Той крещеше “Всички ще умрете”. След това ме хвана за косата и ме събори на земята и започна да ме рита и аз се свих на кълбо”, спомня си тя.

Не е прецедент

Преди по-малко от година в същата болница беше счупена ръката на санитарката Емилия Яновска. “Момчето беше пияно и беше употребило анаболи. Аз трябваше да го откарам в ортопедичното отделение, защото имаше много голяма рана на ръката. Той първо нападна ортопеда, а мен ме блъсна точно пред асансьора”, спомня си днес Емилия.

Пияниците уринирали до пациентите

Гергина Николова разказва, че работи като санитар от 12 години и че има случаи на агресия.

„Отделението е отворено, всеки може да влезе. Друго е да се работи в болницата, където се затварят вратите и има час за свиждане. Тук при нас няма. Тук денонощно е движение на пациенти, всеки може да влезе, защото – регулирано е това със закона, че всеки, който се смята за спешен, влиза в отделението, докато не се изключи, че е от спешен порядък”, разказват от отделението.

Имало случаи, когато приемат пияници, те да уринират в болничната стая до леглото на пациент.

От Спешното искали неспешните пациенти да си плащат

От тук минават много пациенти, тази година ще имаме между 15 000 и 16 000 минали пациенти, от които 5500 ще бъдат приети в отделенията на болницата и в други болници. Нормално е от такава бройка да има някой път и инциденти, заяви пред бТВ началникът на Спешното отделение в МБАЛ-Благоевград д-р Владимир Рабаджийски.

Той уточни, че инцидентите се създават най-често от хората, които или употребяват наркотични средства или употребяват алкохол, както и най-вече от тези, които не са здравно осигурени.

Д-р Рабаджийкски е въвел практиката пациентите, които не са спешни, да си плащат за прегледа, но тя действала само три месеца, защото била незаконна.

“Ние направихме миналата година един опит да се санкционира това нещо, като се вземат пари, когато се докаже, че не са спешни – в кабинета да бъдат преглеждани и да си плащат, но казаха, че това не било законно и кабинетът се затвори. В тези три месеца потокът беше регулиран, пациентите се научиха, че не може да идва всеки пациент за всяко нещо тук в Спешното отделение”, обясни шефът на отделението.

 

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...