Интервю, ЛИЦА

Яков Кедми: Турските изтребители са чакали в засада руския самолет

В турската армия нищо не се случва без личното разрешение на президента Ердоган

Яков Кедми
Военният експерт и бивш шеф на израелската секретна служба “Натив” Яков Кедми.

Атаката срещу руския самолет е планирана. Турските изтребители са чакали бомбардировача Су-24 да изпълни мисията си и са го прихванали на връщане към базата, твърди бившият ръководител на израелската спецслужба “Натив” Яков Кедми в интервю за руското радио “Вести ФМ”*. По думите му в армията на Турция нищо не се случва без личното разрешение на президента Ердоган.

Дипломатът уточнява, че такива полети се случват постоянно в този район и Анкара е добре започната с тяхната цел и маршрут. Въпреки това машината е била атакувана.

Прекрасно са знаели, че самолетът се връща в базата си, съвсем точно са избрали мястото и времето, когато самолетите са без прикритие във въздуха, категоричен е Кедми.

 

– Вчера, разбира се, се случи нещо, което няма как да остави цяла Русия равнодушна. Яков, как оценявате това, което направи Турция, реакцията на Путин? И как виждате възможността за развитие на ситуацията?

– За всеки, който малко от малко разбира от авиация, от въздушни боеве, е ясно, че това беше планирана от по-рано засада, чиято цел е свалянето на самолета.

Турските самолети са се намирали във въздуха, те са чакали такова развитие на събитията. И ако се изслушат преговорите на турските пилоти с техните началници, от тях става съвсем ясно кой кога и при какви обстоятелства е наредил да се свали самолетът.

Защото те не са били случайно във въздуха, те са познавали отлично тактиката при подобен род атаки, каквито нашите самолети са провеждали не за първи път до турската граница. Отлично са знаели какво ще се случи, отлично са знаели, че след като изпълни задачата си, самолетът ще се върне в базата си.

– Тоест това е планирана засада?

 Това е тактика на близкия бой, която се използва не веднъж и два пъти. Това не е първия път, когато изведнъж случайно над територията на Турция се издига и лети руски самолет. Турците сякаш изведнъж са изпратили своите изтребители във въздуха и са тръгнали да изясняват какво е това, кои са тези. Всичко това са приказки. Те чудесно са знаели що за самолет е това, с каква задача лети, как ще се произведе атаката, кога ще приключи. Това се случва не за първи, на за втори или трети път. Десетки пъти се е случвало.

Прекрасно са знаели, че самолетът се връща в базата си, съвсем точно са избрали мястото и времето, когато самолетите са без прикритие във въздуха. И са атакували. Самата атака е, когато самолетът се е връщал… Именно такава тактика са избрали. Защото, ако са мислели, че това е нещо случайно, биха пресрещнали самолета, не биха  се върнали, за да атакуват и свалят.

– Тоест става дума за хладнокръвно, пресметнато, подло убийство?

– Всичко това е хладнокръвно пресметната, предварително запланирана засада, такива не са никаква рядкост при въздушните боеве. Това е обичайна тактика. А не случайна среща във въздуха. Всеки, запознат с армията изобщо, и в частност с турската, знае, че там не може да се случи нищо без личното разрешение на Ердоган.

Такава операция се планира съгласно разрешението, указанието и съгласуването с висшето командване, а не просто така – пилотите си седят, пият си турско кафе и изведнъж се появяват някакви самолети.

И ако се прослушат разговорите на пилотите с тяхното наземно командване, ще стане съъвсем яясно къде, кога, при какви обстоятелства и кой е дал заповедта за свалянето на самолета.

*Превод от руски: Елена Дюлгерова, glasove.com

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...