БЪЛГАРИЯ, Политика

София няма сграда, която е подходяща за председателството на ЕС

Вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Сградите на НДК, резиденция „Бояна” и на Народното събрание се нуждаят от ремонт, защото нито една от тях не е в добро състояние. Това заяви в парламента вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на депутатски въпроси към нея за предстоящото българско председателство на ЕС през 2018 година.

Имало бюджетна линия от 50 млн. лв. за председателството, подчерта Кунева в отговор на въпрос на социалиста Кристиан Вигенин, който се поинтересува какво предвижда бюджетът за следващата година по отношение на председателството и има ли някакъв специфичен заделен ресурс. Огромната част от тези 50 млн. лв. щели да отидат за проектиране на сгради.

„Ако ние имахме добра сграда, нямаше сега да става въпрос за това”, заяви Кунева, допълвайки, че българският бюджет за 2016 г. трябва да предвиди пари за ремонтите. Натежавало мнението, че единствената възможна сграда в София е НДК или част от НДК, която ще бъде ремонтирана, за да може да поеме функциите на председателството.

Имало справочник, в който е казано на какви условия трябва да отговаря сградата, за да може да издържи „изпита” и да бъде годна за председателството. „Не мислете, че българската страна измисля условията, при които се провежда председателството”, коментира Кунева.

Министър-председателите идвали със засилени мерки за сигурност. Трябвало да има място за техните съветници и помощници, с които провеждат разговорите си. Това, което прави българското правителство в момента, е да осигури кредитна линия. Но за всеки лев, който се харчи по тази кредитна линия, е необходимо одобрението на Финансовото министерство, увери Кунева. Парите не са разпределени към едно или друго министерство, а са част от централния бюджет и МФ казва кои разходи са оправдани и могат да бъдат финансирани.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...