БЪЛГАРИЯ, Политика

След сигнал на ФОРУМНЮЗ

Ревизия на Декадата на ромското включване в парламента

Парламентарната група на Патриотичния фронт ще поиска проверка на програмата

цигански постройки
Депутати искат финансова проверка на Декадата на ромското включване, за да се установи къде са отишли парите за интеграция на циганите.

Финансова ревизия на „Десетилетие на ромското включване 2005 – 2015 г.” след сигнал на ФОРУМНЮЗ ще поиска парламентарната група на Патриотичния фронт. Това потвърдиха председателят й Валери Симеонов и зам.-председателят на парламента Красимир Каракачанов. Двамата поеха ангажимент да направят всички възможно за проследяването на паричните потоци, изтекли от републиканския и общинските бюджети, както и от европейските програми за осъществяването на десетгодишния план за интеграция на циганското малцинство.

Както ФОРУМНЮЗ писа, българският данъкоплатец е платил десетки милиони лева за осъществяването на мерките по Националния план за действие по инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005 – 2015 г.”. Общата сума на похарчените държавни средства по плана е 17 986 366 лв., но тя е многократно по-висока, тъй като за огромна част от мерките не са посочени нужните за осъществяването им разходи. Сред по-любопитните разходи е обучение на учители на ромски език на стойност 78 000 лв., както и създаването и укрепването на Ромски музикален театър на стойност 50 000 лв.

„Планът за Декадата бе приет по времето на Тройната коалиция, която управляваше с мандат на ДПС. Днес отново ДПС говори за ново включване и нови програми, струващи милиони”, заяви за сайта лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му трябва да бъде поискана проверка на свършеното по програмата.

На това мнение е и колегата му от НФСБ Валери Симеонов. „Резултат от изхарчените пари няма. Ясно е и къде са отишли по-голямата част от тях – в ромски и неправителствени фондации, а не е свършено нищо. Ромският етнос е достатъчно добре включен, просто трябва да се спазват законите”, обясни Симеонов.

Припомняме, че мониторингов доклад за свършеното по програмата е публикуван последно през 2010 г. Представителите на Патриотичния фронт изразиха и притеснение от липсата на отчетност по програмата, въпреки сериозните държавни и европейски средства, необходими за осъществяването й.

Валери Симеонов
Валери Симеонов

Валери Симеонов, председател на ПГ „Патриотичен фронт”:

С тези сладки програмки циганският етнос се каспсулира още повече

– Г-н Симеонов, каква е оценката Ви за изтичащото Десетилетие на ромското включване?

– Отговорът на този въпрос е ясен както за вас, така и за мен. Резултатът от програмата е нулев. Като цяло този етнос и днес е достатъчно добре приобщен, просто трябва да спазва законите. Истината е, че с тези сладки програми се стигне до още по-голямо капсулиране на ромския етнос.

– Ще поискате ли финансова ревизия на прграмата?

– Редно е да се направи финансова проверка и да се установи къде да отишли парите, предвидени за нея. Въпреки че и сега мога да ви дам отговор на този въпрос, голяма част са отишли в ромски фондации и неправителствени организации.

 

Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов, зам.-председател на парламента:

Сега ще поискат нови програми и нови милиони

– Г-н Каракачанов, какво бе свършено според Вас по време на Десетилетието на ромското включване?

– Ефект от тази програма няма. Тя бе приета от Тройната коалиция, управляваща с мандата на ДПС и единственото, за което бяха нужни ромите на тези хора, бе купуването на гласовете им. Нужно е спазване на законите на България, а не декади. В Конституцията е записано, че средното образование е задължително и безплатно. Ако това се спазва, няма нужда от друго включване.

– Възможна ли е финансова проверка на свършеното по програмата?

– Проверка е възможна и трябва да бъде направена. Редно е да се установи колко средства са похарчени за нея и къде са отишли.

 

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...