ЧУДО

Вековни мумии живеят в Азия

200-годишен монах откриха в Монголия, намирал се в състояние на дълбока медитация

 

монах
Мумията е открита преди седмица, увито в животински кожи. Според будистите след години дълбока медитация накрая от човека остават единствено косата, ноктите и дрехите, но дори тогава той все още не е напълно мъртъв.

Живи мумии не дават мира на учените по света. След феномена на бурятския лама, който бил погребан и не се разложил почти век, нов случай озадачи експертите – този път в Монголия.

200-годишната мумия на монах, която бе открита преди седмица в столицата Улан Батор, също е жива. В това са сигурни будисти, а твърдението им се проверява от учени от местния будистки университет.

Според духовниците, намереното увито в животински кожи пепеляво на цвят тяло има признаци на живот, съобщава в. „Дейли телеграф”. Причината е, че добре запазеният монах, седящ в поза лотус, се намира в дълбок медитативен транс.

“Ламата седи в поза ваджра лотус. Лявата ръка е отворена, а дясната символизира проповядване на сутра. Това е знак, че ламата не е мъртъв, а е в много дълбока медитация според древната традиция на будистките лами”, казва представителят на монголския институт за будистко изкуство в будисткия университет на Улан Батор.

Само нокти, коса и дрехи

Според някои експерти монахът може да е в тукдам – състояние на дълбока медитация, в което се преплитат животът и смъртта. “Ако човек успее да остане в такова състояние повече от три седмици, което се случва рядко, тялото му постепенно се свива и накрая всичко, което остава от него, са коса, нокти и дрехи”, твърди д-р Бари Керзин, монах и лекар на Далай Лама.

Смята се, че мумифицираният монах е починал през 19-и век. Кой е той, не е известно.

Полумъртвият Итигелов

Подобен е случаят с бурятския лама Даши-Доржо Итигелов. Когато е ексхумиран през 2002 г., той е със съвсем малко признаци за разлагане. Според монасите Итигелов “не е напълно мъртъв”, а температурата на тялото се покачва по време на церемонии в манастира, където се съхранява край Улан Уде.

Итигелов умира през 1927 г. по време на медитация, като моли монасите да го погребат в поза лотус след смъртта. Тялото му е поставено в сол.

Оттогава до днес опитите на световни учени да обяснят феномена остават без резултат.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...