БЪЛГАРИЯ, Политика

Митов: Сухопътна операция в Сирия е неизбежна, България няма да участва

Даниел МитовСухопътната операция в Сирия е неизбежна, но тя трябва да бъде извършена от държавите в региона и местната опозиция с подкрепата на съюзническите сили от въздуха. България няма да се включва в такава операция. Това заяви външният министър Даниел Митов в парламента и допълни, че няма как Ислямска държава да бъде изкоренена от Сирия и Ирак именно без военна намеса на терен.

Франция поиска помощ от държавите членки, но това ще стане на двустранна основа, обясни Митов. И уточни, че до момента такава не е искана от нас. Ако това стана, ние можем да предоставим не толкова военна, колкото логистична помощ или информация.

Умерената опозиция и сирийската армия са добре обучени и могат да осигурят такава операция с помощта на коалицията срещу Ислямска държава, допълни той.

Санкциите срещу Русия

Държавата ни няма да отстъпи от позициите си за налагане на санкции срещу Русия, докато тя не изпълни Минските споразумения. И заяви, че между решаването на кризата в Сирия и кризата в Украйна няма нищо общо.

Митов смята, Русия има своята роля в Сирия и че диалогът с нея е добра стъпка, но досега Русия е действала сепаратистки. Оттук нататък той определи като напредък участието ѝ в диалога и съвместните ѝ действия с коалиционните сили.

Митов сподели, че не разполага с никаква друга информация освен общоизвестната по случая с принудително кацналия самолет в Бургас.

Колкото до откритите автомати българско производство в Париж, външният министър бе категоричен, че те са произведени през 70-те години на миналия век и едва ли може да се твърди, че са внесени точно от България.

По повод на думите на президента Росен Плевнелиев за хибридната война на Русия, Митов заяви, че тези твърдения са от две години и това не е новина.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...