Коментари

Късно е. Ислямистката зараза плъзна в Европа

Терористична атака Париж
Париж потъна в кръв. Ислямистите са тук, в Европа, и няма да се откажат, докато не я превземат.

И през цялата 2015 година светът смълчано и ужасено гледаше как „Ислямска държава”, „Ал Кайда”, „Ал нусра”, „Ал шабаб” и всякакви техни клонинги режат глави, застрелват от упор, взривяват. Всичко това се пуска в интернет като снимки и видеоклипове. Тези кадри, съчетани с точните проповеди в мрежата, са силен инструмент за привличане на нови ислямисти от целия свят. Лошата новина е, че тактиката носи очевиден успех и засега не е намерен начин за нейното елиминиране. Европа и останалият Западен свят започват да получават удари отвътре, от свои граждани, които до вчера са били част от нормалното общество.

Така че, хора, късно е. Ислямизмът и неговите главорези са тук. Нахлуха в така наречения цивилизован свят. Това не стана с гръм и трясък, а постепенно, отне години, но вече е факт.

Лека-полека добрата стара Европа, майка на епохата на Ренесанса, люлка на хуманността, се пълни с човекоподобни, които са способни да извършват зверства в името Бог.

В днешни дни, „убийство в името на Господ, Аллах”, или който и да е там владетел на Царството небесно, звучи нелогично, безсмислено, плашещо. Но те го правят. Крещят „Аллаху Акбар” (Аллах е голям) и отнемат човешки животи. И вярват, че като нарамят автомат и се опашат с шахидски пояси, с които се самовзривяват сред невинните, ще идат „там горе”, където ще бъдат наградени и блажени.

Никой от нас не може да разбере подобно нещо. Този кръвнишки начин на мислене трябваше да е останал някъде назад във времето, да събира прах нейде по страниците на историята. Съвременното общество не е подготвено и изпада в културен шок. Не му се вярва и затваря очите си. Така е устроен днешният човек – игнорира злото.

Сега всички са излезли от толерантната летаргия и гледат към Париж. Политиците също се разшаваха и издигат лозунги – „Не се страхувайте, терористите това целят. Ако се боите, те ще победят”. Само че точно тези държавни мъже и жени, световни и национални лидери, дето зоват „Не бойте се!”, в момента са сковани от страх. Тъй като допуснаха няколко хиляди екстремисти да имат възможността да променят света.

Първо беше бездействието – „Ислямска държава” можеше да бъде попиляна още в зародиш. Както и „Ал Кайда”. Но винаги Великите сили са имали сметка от такива организации, докато са държани под контрол. Световният елит изпусна контрола и сега, с извинение, е посран. Но оцапаните гащи не им пречат да демонстрират решителност и да говорят сякаш владеят положението. Но те най-добре знаят, че вече е късно. Дано не е непоправимо.

Идеологията на онези, които убиват с „Аллаху акбар” на уста, се разпростира. Тя е навсякъде – в бясно развиващият се технологичен свят, епохата на комуникациите, е толкова лесно. Идеите на радикалния ислям са достъпни от всеки домашен компютър, може да бъдат държани в джоба, качени на смартфона. Проповедите, които приканват към джихад – също. Инструкции за правене на бомби – също.

Колко му трябва на един лабилен човек, независимо от религията, да изперка и да открие новото си „аз” в идеите на екстремистите? След което да се сдобие с оръжие, да си направи самоделна бомба и да убие десетки, стотици хора, за да намери покой в някакъв Рай, където приемат заради дяволски постъпки.

Примери колкото искате – братята Саид и Шериф Куаши, избили екипа на „Шарли Ебдо” – и двамата родени във Франция, радикализирали се. Мохамед Емуази, известен като „Джон Джихадиста”, човекът, който обезглавяваше пред камери заложници – роден в Кувейт, но израснал в Англия. Радикализирал се. Стотици, може би хиляди европейци, азиатци, австралийци и американци потърсиха нов живот в халифата на „Ислямска държава”.

Как се контролира разпространението на тази зараза? Очевидно – никак, особено в толерантния ни свят, където всичко е права, а отговорностите все повече намаляват.

Колкото и да е парадоксално, ценностите на съвременния цивилизован свят, формирани векове, са на път да го върнат в отдавна забравени мрачни епохи, в които има рязане на глави, публични убийства с камъни, бракове на 6-годишни момиченца с 50-годишни мъже. Толерантността и човеколюбието са изправени пред омраза, ксенофобия, настървение за кръв, които се разпростират по всички възможни канали. И, за съжаление, тази мракобесна идеология намира хиляди нови последователи.

А старите, опитни войни на онзи криворазбран Бог? В момента те влизат в Европа заедно с бежанската вълна, за която Стария континент охотно отвори врати, макар да бе неподготвен. В стремежа си да покажат колко са човечни, нейните лидери забравиха за разума. Още няма точна рецепта как трябва да се действа с мигрантите, но сляпото гостоприемство бе грешка.

Сега Европа е във война. Трябва да се бие срещу враг, който е скрит сред нейните граждани. Той не носи черна маска, а е се губи в нормалността на заобикалящата го среда. Изглежда нормално, говори нормално – до момента, в който получи сигнал, че е време да се разправи с неверниците.

Как се води такава война и изобщо може ли да бъде спечелена? Дано има начин. Само че той едва ли ще пасва на европейските ценности, които в момента звучат така – „Да спрем главорезите с човечност”. Е, няма да стане.

Представете си бойни действия, в които едната армия е безмилостна и настървена, а другата – хуманна и толерантна. Кой ще победи? Отговорът е ясен. С хуманност война не се печели.

Истината е горчива – Европа трябва да направи компромис с ценностите си, за да ги съхрани. Иначе нейното бъдеще не се вижда – то е в сянката на разпростиращия се ислямизъм.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...